Theo Lundgren, Ninni Mellander och Malin Svanholm.

16 september 2020

Theo Lundgren får Höga Kusten-stipendiet 2020

För att synliggöra och stötta verksamma kulturutövare delar Kramfors kommun varje år ett stipendium till en nordisk konstnär. Höga Kusten-stipendiet 2020 tilldelas fotografen Theo Lundgren.

– Det är en ära för mig att ta emot stipendiet, som nog kan räknas till ett av de mer generösa, och jag är verkligen glad över möjligheten att lära känna Höga Kusten.

Theo Lundgren arbetar bland annat med experimentell landskapsfotografering, och med tanke på att han igår var på en vandring i Skuleskogen genom Slåttdalsskrevan kan vi nog se fram emot en hel del spännande fotografier på den utställning han ska arrangera i Kramfors konsthall nästa år.

Höga Kusten-stipendiet, som i år lockade 45 sökande, innebär nämligen möjligheten att visa sin konst vid en sommarutställning. I priset ingår också ett bidrag på 10 000 kronor och en två veckor lång vistelse i Höga Kusten.

– Jag kom hit i lördags och inser att två veckor är en alldeles för kort tid för att hinna med allt intressant som finns att se och uppleva här, säger Theo Lundgren, som är uppvuxen i Stockholm men numera bor i Göteborg.

Kommunalråd Malin Svanholm och Theo Lundgren i samspråk.

Utdelningen av stipendiet gjordes idag vid en ceremoni i Kramfors konsthall. Kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S) och kulturchef Ninni Mellander samt kommunstyrelsens vice ordförande Jon Björkman (V) och välfärdsnämndens ordförande Gudrun Sjödin (S) fanns på plats för att uppvakta stipendiaten.

– Vi hoppas att du tar inspiration av Kramfors kommun och Höga Kustens dramatiska natur, kultur och historia. Det ska bli väldigt roligt att se din utställning nästa sommar, säger Malin Svanholm.

FAKTA/Theo Lundgren

  • har läst magisterprogrammet i fri konst med inriktning på fotografi, Akademien Valand, Göteborgs universitet samt bildjournalistik, Nordens Fotoskola, Biskop Arnö.
  • har haft ett flertal enskilda utställningar i Göteborg, Malmö, Stockholm och i Reykjavik på Island.
  • debutboken Smoke vann 2019 Photo London & La Fabrica Dummy Award. Boken var också nominerad till priset Svenska fotobokspriset 2020.
Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Ninni Mellander
Kulturchef
0612 - 802 52
ninni.mellander@kramfors.se