23 september 2020

Berättande minnen i Bollstabruk

Ett minne kan få en plats att förändras i samma ögonblick som det berättas. Så sammanfattar konstnären Gunilla Åsberg det nu färdigställda konstprojektet i Bollstabruk.

Det är ett samarbetsprojekt mellan Konst i Västernorrland, Region Västernorrland och Kramfors kommun. När Ninni Melander vid kultur- och fritidsenheten i Kramfors kommun fick en förfrågan om att utlysa ett projekt kallat "Konstnär i kommun" valde hon platsen Bollstabruk, eftersom orten har en rik historia och brukssamhällets bredd. Frågan ställdes om konsten kan hjälpa oss att förstå oss själva, vår natur, vår bygd, vår historia och vår samtid.

Lyssna till inspelningar på plats
Konstnär Gunilla Åsberg antog utmaningen och har intervjuat och spelat in bollstabor som berättar om många platser och som minns olika och lite udda händelser från barndomen inte minst. Intervjuerna har gjorts på de platser där besökarna nu får möjlighet att genom en QR-kod på en numrerad stolpe kunna spela upp berättarrösterna.

Texthäften finns att hämta
Har man inte den möjligheten finns ett texthäfte att hämta hos Komin i Kramfors och i Bollstahallen i Bollstabruk där berättelserna finns återgivna i skriven text. I häftet finns också en karta. Häftet med kartan kommer också att kunna laddas ner på kommunens hemsida inom kort.

Projektet har ökat kontakten och trivseln
Ordföranden i Bollstabruks intresseförening, Lars Sjödin, invigde utställningen och riktade ett speciellt tack till Ninni Melander som valde Bollstabruk till platsen för projektet. Han var mycket imponerad av Gunilla Åsbergs arbete som skapat ökad kontakt och trivsel i Bollstabruk. Riktigt vad det skulle bli av projektet växte fram under hand.

Positivt kommunalråd
Kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm såg med spänning och nyfiket intresse fram emot att få ta del av ett arbete och ett projekt som har så många attraktiva delar. Dels att kunna lyssna till berättelser och minnen knutna till olika platser i Bollstabruk, dels att samtidigt kunna vandra runt i naturen och besöka de utvalda platserna.

Medverkade gjorde också Mats Olsson som berättade att han som barn öppnat flodpärlmusslor men sällan hittade några pärlor. Men när Olof Wiborg (se bilden nedan) redogjorde för den teknik och de grepp man behövde för att verkligen kunna hitta pärlorna i köttet på musslorna kanske pärlfynden hade blivit fler... Nu är flodpärlmusslan strängeligen fridlyst och får inte plockas ur vattendragen.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Lena Hermansson

Frågor kring nyheten?

Ninni Mellander
Kulturchef
0612 - 802 52
ninni.mellander@kramfors.se