15 december 2020

Snart 300 år sedan rysshärjningarna

Snart är det tid att uppmärksamma 300-årsminnet av rysshärjningarna i vårt område. En sammanfattande skrift om händelserna har just blivit klar och är publicerad här på kramfors.se.

Mellan den 25 maj och den 7 juni 1721 plundrades och brändes Sundsvall och Härnösand samt all bebyggelse längs kusten upp till Umeå.

Kan vi föreställa oss vad som hände människorna i våra bygder? Möjligen kan de ha varit lite förberedda och hann tända vårdkasarna. Men händelseförloppet och hastigheten i rövandet, skövlandet och brännandet av hus och gårdar var otroligt välorganiserat och genomfördes under en kort tidsrymd.

Arbete pågår med en mer omfattande publikation som beräknas bli klar under våren och kunna beställas genom kulturenheten. Då publiceras ett unikt material med uppgifter om ryssarnas härjningar från Gävle och ända upp till Piteå. Den här fruktansvärda händelsen som också blev slutet för Sverige som stormakt är inte så känd, men måste ha påverkat och förött livet för många människor längs våra kuster.

Fram till dess publicerar vi en kortare skrift om den traumatiska tiden. Stort tack till hembygdsforskaren Lars Högberg för kartor och sammanfattande dokumentation.

Till sidan om Rysshärjningarna
Introduktion till minnena av det som hände våren år 1721

Du kan också hitta till sidan genom att skriva Rysshärjningar i sökrutan.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Lena Hermansson
Kultursekreterare
0612-802 72
lena.hermansson@kramfors.se