25 augusti 2021

Wiborghslund i Bollstabruk invigd

Olof och Barbro Wiborgh donerade för några år sedan en större summa pengar till Bollstabruks Intresseförening, att användas till sådant som gagnar utveckling och trivsel på orten.

I går invigdes Wiborghslund i parkområdet vid västra infarten till samhället och Olof Wiborgh var en av dem som fanns på plats under invigningsceremonin. Han var även den som klippte bandet. Olof är också en av dem som – tillsammans med Dagmar Viklund och Toivo Nylander – bidragit med fakta och minnen till de sex informationsskyltar, som SCA tagit fram och som finns i lunden. De berättar bland annat om ortens sågverkshistoria och boendemiljö.

SCA representerades på invigningen av sågverkschefen på Bollstasågen, Magnus Wikström, och kommunikatören Camilla Gårdlund.

– Jag är mycket stolt och glad över att få uppleva det här och jag hoppas att lunden kommer att ha stor betydelse för både bollstaborna och besökare, sa Olof Wiborgh som är född och uppvuxen på Udden i Bollstabruk och vars hustru Barbro gick bort härom året.

Bra exempel på lyckad samverkan

Tillkomsten av Wiborghslund har skett på initiativ från Bollstabruks Intresseförening och i samarbete med bland annat SCA, Kramfors kommun och lokala företag.

– Det här är ett utmärkt exempel på vad samverkan och lokalt engagemang kan leda till för en ort, sa kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S) som invigningstalade.

– Jag är också glad över att Olof och Barbro Wiborgh får denna uppskattning. Jag har genom åren fått mycket varma känslor för dem båda.

Kramfors kommun har upplåtit mark, bidragit med markberedning och kommer att ansvara för gräsklippningen framöver.

Medlemmar i Bollstabruks Intresseförening har gjort omfattande arbetsinsatser i olika delar av genomförandet.

”Mycket nöjda med resultatet”

Arbetet med Wiborghslund påbörjades förra hösten då det drogs el till området. Under försommaren i år har det genomförts markarbeten, grävning och montering av belysning, spottar, pollare och senast skyltar. Träd har också planterats.

– Träkonstruktionerna som skyltarna är uppsatta på är tillverkade av tryckimpregnerat trä från SCA Bollstasågen‚ sa Lars Sjödin, ordförande i Bollstabruks Intresseförening.

– Vi i intresseförening är mycket nöjda över resultatet och Wiborghslund kommer att bli både en mötesplats för många ortsbor och en plats att gå till för att finna lugn och ro, men även att ta del av den rika historia som Bollstabruk har.

– Det här är ett utmärkt exempel på vad samverkan och lokalt engagemang kan leda till för en ort, sa kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S)

Olof Wiborgh klipper invigningsbandet, flankerad av Lars Sjödin (t v), Bollsta Intresseförening, och Magnus Wikström, SCA Bollstasågen.

De informativa skyltarna.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Jeanette Rönnberg

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se