Robert Pettersson (t v) och Jonny Nilsson planerar att driva biografen i Kramfors framöver.

20 januari 2022

Två lokala filmentusiaster planerar att driva bion i Kramfors

Biografen Royal i Kramfors kommer efter 31 januari att drivas av nya krafter. Två lokala filmentusiaster har en förhoppning om att ta över ansvaret för verksamheten.

– Lokalerna kommer att fräschas upp, tekniken förbättras och en hel del nya grepp kommer att skapa härliga filmupplevelser, säger Robert Pettersson som är en av dem som planerar att sköta bion i fortsättningen.

Både han och hans kollega Jonny Nilsson har flera års erfarenhet av att jobba på biografen, som anställda av den nuvarande arrendatorn Rino Westberg från Sollefteå.

– Men innan vi kan ta emot de första besökarna, kommer det att vara stängt under en period om några månader.

– Vi kommer att jobba i lokalerna och göra förändringar och förbättringar i samarbete med fastighetsägaren Krambo från början av februari till i början av sommaren, säger Jonny Nilsson.

Han och Robert bildar en förening som ansvarar för driften.

– Det här gör vi inte för att tjäna pengar, säger Robert, utan för att vi älskar film och tycker det är viktigt för Kramfors att det finns en biograf. Vi kommer att återinvestera det mesta möjliga av överskottet i ny teknik och utrustning.

Temakvällar

Målsättningen är att det ska vara som förr i tiden, med en eller två premiärer varje fredag, öppet i stort sett varje dag – året runt – och med ett filmprogram som attraherar alla smaker och åldersgrupper.

– Vi kommer att satsa på temakvällar – skräck, klassiker, komedi och så vidare – och även på filmfestivaler, avslöjar Jonny.

Man kommer också att söka samarbeten på olika sätt. Bland annat med restauranger i stan.

Enkelt och välkomnande

Det ska vara enkelt att gå på bio, är parollen för de nya biografägarna.

– Därför kommer den nya hemsidan att vara informativ, tydlig och lätt att boka biljetter på, säger Jonny.

Carl Sundström, som gjort hemsidan, är redan klar med allting.

– Vi kommer att erbjuda både förhandsbokningar och att köpa biljett direkt i kassan. Sedan ska vi ta betalt både via Swish eller med kontanter, säger Robert Pettersson.

Namnet Royal kommer att försvinna till sommaren.

– När vi slår upp portarna igen ska det vara med ett nytt namn. Vilket, är inte bestämt ännu. Kanske sätter vi ut en förslagslåda för allmänheten, säger Jonny Nilsson.

Stor betydelse

Ninni Mellander på Kramfors kommuns kulturenhet menar att en biograf har stor betydelse för demokratin och ett rikt kulturliv.

– Den är också en kulturell mötesplats för bland annat skolbio, seniorbio, filmfestivaler och nischade filmvisningar, och för alla som vill ta del av berättelser och bilder från hela världen.

– En stad utan biograf skulle kännas mycket fattigare, säger hon.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Ninni Mellander
Kulturenheten
Tel: 0612-802 52
ninni.mellander@kramfors.se