Kerstin Paillard. Foto: Privat.

22 februari 2022

Kerstin Paillard ställer ut på konsthallen 12 mars - 4 april

Konstnären Kerstin Paillard, född i Paris men sedan 2020 boende i Klockestrand, ställer ut på Kramfors konsthall. Mellan 12 mars och 4 april pågår hennes utställning In---Between Space (Rummet Emellan).

– Så länge jag kan minnas, har jag varit fascinerad av färger. Det finns oändligt många färger som människan kan se och i varje nyans lika många minnen och betydelser, säger Kerstin.

– Som kvintessens av landskap, humör och stämning, av hela vår uppfattning av den fysiska världen, är färgen en väsentlig del inom konsten men inte enbart som grundämne, utan också som idé. Mina målningar är som abstrakta drömlandskap.

Vad kan besökarna på utställningen förvänta sig?

– En serie baserad på färgkontraster, clairobscur (mörker och ljus), som jag har arbetat med de sista åren och som har visats i olika sammanhang på gallerier, museer och konsthallar i USA, som har sitt ursprung i ett konstnärsresidens i Lappland. Ett antal senare verk, med Norrland som bakgrund.

Inspirationen är det arktiska ljuset, Nordens gränslösa vyer och oändliga landskap, frihetskänslan, månen och de långa skuggorna, som en metafor för känslolivet, empati och intuition, som en uppmaning till introspektion.

– En reflektion, i spåret av en pandemi, över vår relation till rum och plats, till rummet, utrymmet, väggar och fönster som omringar oss, vår frihet, vår kapacitet att fly eller återskapa vårt fysiska och mentala utrymme. Ett projekt vars syfte ligger i att tilltala alla genom att skapa en singulär och känslosam upplevelse, en meningsfull dialog, väcka minnen, ge möjligheten att Iaktta egna erfarenheter och funderingar, omringa åskådaren med en speciell atmosfär, fylla utrymmet med tankar och poesi.

Har ditt konstnärskap förändrats sedan flytten till Klockestrand och i så fall på vilka sätt?

– Naturen, himmeln och ljuset har alltid inspirerat mig. Att flytta till Västernorrland var en naturlig sak, att bosätta mig i Klockestrand kändes som att komma hem. Sedan jag kom hit, har mitt liv förändrats och på samma sätt mitt konstnärskap. Idag präglas det av den speciella atmosfären, fylld av tystnad och ro, förtrollande färger och magiska ljus som jag upptäckt här.

– Säsongernas rytm, naturens gång, Norrlands fauna och flora, varje dag bjuder på nya inspirationskällor, singulära naturupplevelser, ett fascinerande skådespel, säger Kerstin Paillard.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Ninni Mellander
Kulturenheten
Tel: 0612-802 52
ninni.mellander@kramfors.se