03 maj 2022

Häxmuseet på Hola samarbetar med Salem Witch Museum – bjuder in till gemensamma föreläsningar

Häxprocessernas grymheter på 1600-talet i Europa och Sverige är allmänt kända. Men visste du att även personer i USA anklagades och dömdes för häxeri? Måndag den 16 maj kan du få veta allt om detta i en digital föreläsning levererad av Salem Witch Museum.

Det är HansOlov Furberg på Region Västernorrland som tillsammans med Kramfors kommuns kulturchef Ninni Mellander har kontaktat det amerikanska museet för att se om det inte fanns ett intresse för samarbete.

– De visste lika lite om händelserna hos oss som vi om deras häxprocesser. När vi lade fram idén om en gemensam föreläsningsserie nappade de genast, berättar HansOlov Furberg.

– Under resans gång har det kommit fram att en av våra kontaktpersoner vid Salem Witch Museum har svenskt påbrå, så det blir en kompetensutveckling för båda parter.

Liknande händelseförlopp och efterbearbetning
Vid häxprocesserna i Salem, som ägde rum mellan februari 1692 och maj 1693, anklagades mer än tvåhundra personer för häxeri. Trettio bedömdes vara skyldiga och nitton avrättades genom hängning. Majoriteten av de avrättade var kvinnor.

Precis som i Prästmon ser man i Salem att historien är så viktig att bevara att ett särskilt museum har byggts upp med en spännande och illustrerande utställning som lockar många.

Byggnad där Salem Witch Museum finns.

Salem Witch Museum - salemwitchmuseum.com


Välkommen till två digitala föreläsningar
Nu vill de två museerna sprida varandras berättelser och bjuder in till två digitala föreläsningar.

– Den 16 maj får vi lyssna till våra amerikanska vänner och 5 juni är det dags för oss att berätta om de svenska händelserna. Föreläsningarna är cirka 45 minuter långa och det finns möjlighet att ställa frågor, säger Ninni Mellander.

Tycker du att det låter spännande och vill veta mer? Häng då med på föreläsningarna! De kommer att sändas via Zoom och genomförs på engelska.

Föreläsning 1 – måndag 16 maj kl 15.30

Föreläsare:
Rachel Christ-Doane, Director of Education, Salem Witch Museum, salemwitchmuseum.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till föreläsningen:
https://us06web.zoom.us/j/84489015706?pwd=REU3bE53ZXpTUlM4R1QxZTc1RzFsZz09 Länk till annan webbplats.

Föreläsning 2 – söndag 5 juni kl 17.00

Föreläsare:
Maria Nordlund, kulturarvspedagog, Berättarkompaniet Skvätten, facebook.com/skvattenevent Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till föreläsningen:
https://us06web.zoom.us/j/86212109637?pwd=Nndrclkxd0xvclVrUE9lYllpYjZMUT09 Länk till annan webbplats.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ninni Mellander
Kulturchef
Fritids- och kulturenheten
Kramfors kommun
0612-802 52
ninni.mellander@kramfors.se

HansOlov Furberg
Verksamhetschef
Kultur och bildningsverksamheten
Region Västernorrland
0612-856 20
hans.olof.furberg@rvn.se