Illustration av Mariebergs kulturreservat, av Anna Jakobsson

26 augusti 2022

Tema tillgänglighet på årets kulturarvskonferens

Nu är det dags för årets kulturarvskonferens i kommunen. I år är temat tillgänglighet och inkludering. Jobbar du med kulturmiljöer och vill veta hur man gör en kulturmiljö med inkluderande? Då är det här en dag för dig!

Över hela länet finns kända kulturmiljöer som blivit populära besöksmål. Men kulturmiljöer finns överallt omkring oss – både omtalade och mer okända platser som berättar om förr.

För alla sker inte besöken med samma lätthet. Att ta sig till kulturmiljön och förstå det förmedlade budskapet på platsen är inte självklart för alla. Den här konferensen fokuserar på hur vi gör kulturarvet tillgängligt och begripligt, för alla.

Plats: Trädgårdscaféet, Nordvik. Tid: 12 oktober kl 9:30-15.

Programpunkter

Guidning till en Erik Danielskoja, intressant kulturmiljö i Höga Kusten. Erik var en profil i Norabygden på 1800-talet. Av sin samtid sågs han som ”svagsint”, men idag benämns han som en fri själ. Han byggde mängder av skogskojor i som han bodde i. Vi får förmiddagsfika längs vägen.
Musikframträdande med Markus Molin och Ubbe Byström, skapare av ”Musik i särklass”, för barn med intellektuell funktionsnedsättning. Duon använder musiken som kreativt verktyg för mänsklig och social utveckling.
Johanna Ulfsdotter, Västernorrlands Museum delar med sig av sina erfarenheter av arbete med tillgänglighet i kulturhistoriska miljöer. Här får ni några råd och tips på hur man kan tänka för att öka både fysisk och informativ tillgänglighet och delaktighet.
Daniel Gillberg, Göteborgs Stadsmuseum berättar om projektet Funktek. Funktek handlade om hur museiupplevelser kan bli mer demokratiska. Med hjälp av Funktek-piloter, nya tech-arbetssätt och interaktionsdesign sökte de smarta lösningar för att öka tillgängligheten till museet.
Presentation av Handbok för inkluderande kulturmiljöer. Handboken innehåller metoder för hur kulturmiljöer kan göras tillgängliga och mer inkluderande för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Anmälan

Föranmälan via e-post: kommun@kramfors.se eller tel: 0612-800 00. Vid anmälan meddela eventuell allergi/specialkost eller om du inte ska äta lunch. Konferensen är kostnadsfri, men lunch betalas av deltagarna på plats. Sista anmälningsdag den 4 oktober. Antalet platser är begränsade.

Arrangemanget genomförs i samarbete med Region Västernorrland och Västernorrlands Museum.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Ninni Mellander
Tel: 0612-80252
ninni.mellander@kramfors.se

Karin Högström
Tel: 0612-80081
karin.hogstrom@kramfors.se