Granholmens kaj efter upprustning.

02 september 2022

Granholmen ett ännu populärare besöksmål med hjälp av ortsutvecklingsmedel

Granholmen är en välbesökt ö i Ångermanälvens mynning i södra delen av kommunen. En satsning på bland annat nya bryggor och en kajreparation har gjort den ännu populärare för båtfolket.

Det är föreningen Ångermanälvens Båtklubbar som genomfört alla insatser, som möjliggjorts tack vara ortsutvecklingsmedel från kommunen.

– Vi har lagt 172 egna arbetstimmar på att bogsera och förankra bryggor, reparera kajen, flytta toaletter samt städat och röja kring grillplatsen, tält– och badplatser och längs stigar, säger Pelle Thim som är ordförande för Ångermanälvens Båtklubbar.

Allt har skett för att göra det lättare för både mindre och större båtar att lägga till.

– Man kan notera att Granholmen haft fler besökare under det här sommaren än tidigare år. En dag besöktes den av åtta barnfamiljer och en segelbåt från Tyskland. Det har varit som mest 10–15 båtar samtidigt.

– Både båt– och badgäster har lovordat Granholmen och jag är övertygad om att ännu fler kommer att upptäcka den framöver. Särskilt som jag märkt att fritidsbåtstrafiken från Ångermanälvens mynning ut mot havet har ökat, säger Pelle Thim.

Han beskriver det som en underbar upplevelse att vistas på norra delen av ön när solen går ned.

– Granholmen är en oas.

”Starkt engagemang”

2021 inledde Kramfors kommun ett långsiktigt arbete med att via ortsutvecklingsmedel till föreningar bidra till utveckling i hela kommunen. Under 2022 finns 1 miljon kronor sökbara för detta ändamål. Den senaste ansökningsperioden gick ut 31 augusti.

– Det är fantastiskt roligt att se hur starkt engagemang det finns i föreningarna och hur mycket som genomförts genom deras arbete och med hjälp av medel från oss, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S).

Utöver den sökbara miljonen fördelas ytterligare 1 miljon kronor under 2022 efter förslag från Samhällsavdelningen.

– Medlen för samhälls- och ortsutveckling gör det möjligt att förverkliga lokala idéer som gör platser och samhällen mer lockande, säger utvecklingssekreteraren Andres Gylling.

– Samtidigt som attraktionskraften ökar för hela Kramfors kommun.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
Tel: 0612-800 00
malin.svanholm@kramfors.se

Andreas Gylling
Utvecklingssekreterare
Tel: 0612-808 18
andreas.gylling@kramfors.se