Tomas Pitkänen och Kristina "Kicki" Ulander.

10 oktober 2022

Personlige tränaren och elitcurlaren står bakom kampanjen "100% Ren Hårdträning"

Vecka 41 pågår den nationella kampanjen ”100% Ren Hård Träning” mot dopning .En arbetsmetod som bygger på utbildning, diplomering och samverkan mellan gym, polis och kommunen. Metoden används idag i över 100 kommuner och på omkring 600 träningsanläggningar. Så även i Kramfors.

– I Kramfors kommun har vi sju anläggningar med gymverksamhet som är anslutna till metoden, säger folkhälsoutvecklaren Elisabeth Svanberg.

– I år uppmärksammar vi särskilt två personers erfarenheter kring träning på gym och dopning, då jag tycker att det är viktigt att även belysa aktiva personers upplevelse och höra deras tankar kring träning och dopningsproblematik.

 

”Användandet har minskat”

Tomas Pitkänen är anställd av Ådalshälsan och sysslar med träning och rehabilitering för anställda på företag och i offentlig verksamhet. Han driver även eget företag sedan 20 år som erbjuder personlig träning.

– Min känsla är att användandet av dopingklassade preparat och droger i anslutning till stans gym har minskat, säger han.

– Under alla år har jag personligen bara fått en enda fråga av en gymbesökare om jag kunde fixa otillåtna medel och den personen avfärdade jag på fem sekunder.

Tomas förklarar att ett av de tydligaste tecknen på att någon använder anabola steroider för att öka sin muskelmassa, är när utvecklingen sker onormalt snabbt.

– Man brukar säga att det är möjligt att med träning kunna lägga på sig cirka fem kilo muskelmassa under ett år. Därför kan du vara rätt säker på att allt inte skett på rätt sätt om någon lagt på sig 15-20 kilo muskelmassa inom loppet av sex till åtta månader. Det är helt omöjligt utan dopning.

 

Kroppsideal ligger bakom

Hans teori är att en stor del av dem som använder anabola steroider eller andra otillåtna preparat gör det av andra orsaker än att nå ökade prestationer.

– Jag tror att det i mångt och mycket handlar om hur främst yngre, både tjejer och killar, skaffar sig kroppar som ska motsvara de ideal som finns i samhället. Speciella kroppsformer, viktnedgångar eller större muskler som vill uppnås. Eftersom det dessutom ofta ska ske snabbt - inte genom målmedveten träning, eftersom det tålamodet inte finns - kan anabola steroider vara lockande. Men det är riskfyllt, säger Tomas.

– Förutom de rena hälsoaspekterna finns det enligt polisen ett klart samband mellan användandet av anabola steroider och alkohol vid grova våldsbrott. Preparaten påverkar inte bara fysiken utan även psyket.

 

Satsar mot både VM och Paralympics

Kristina ”Kicki” Ulander, Väja, är curlingspelare i den absoluta världseliten. Hon gjorde sitt första VM redan 2007 och sedan dess har det blivit ytterligare sex mästerskap, plus tre Paralympics (motsvarigheten till OS för handikappidrottare).

Två VM–silver, ett VM–brons och i vintras silver i Paralympics är en imponerande meritlista.

Nu är ambitionen att i första hand få tävla för Sverige i VM i Kanada 2023.

– Långsiktigt är mitt mål att få vara med även på Paralympics i Italien 2026, säger ”Kicki”. Men vårt lag från Paralympics sedan har tappat sin skipper (lagkapten) så jag vet inte hur ett nytt lag kommer att byggas.

– Min förhoppning är att min erfarenhet, rutin och prestationer ska ge mig förtroendet att fortsätta. Jag är den som varit med längst i landslaget.

För att kunna spela på den högsta nivån tränar ”Kicki” cirka tio pass i veckan under tävlingssäsongen, som pågår från september till april.

– Det blir tre–fyra träningar på is i Härnösand och minst fyra–fem pass på Active Gym i Kramfors.

För ”Kicki” är oannonserade dopingtester vardag.

– Jag måste varje dag uppge för den internationella antidopingbyrån WADA vart jag befinner mig, för det kan när som helst komma en kontrollant och ta dopingprov. Och det har hänt flera gånger, ler hon.

– Men förutom att det ställer krav på att rapportera är det inga problem. Jag är en utpräglad anti–dopingidrottare och skulle aldrig drömma om att stoppa i mig ett otillåtet preparat.

 

”Viktigt att informera om riskerna”

Under alla år som hon tränat på gym har ”Kicki” aldrig med egna ögon sett någon försäljning eller något användande av dopningspreparat.

– Däremot har jag reagerat på att en del som tränar på kort tid lagt på sig onaturligt mycket muskelmassa.

”Kicki” tror annars, precis som Tomas Pitkänen, att en stor andel av dem som äter anabola steroider eller andra förbjudna preparat har vissa kroppsideal som drivkraft.

– Och jag tror att många av dem inte är medvetna om de hälsomässiga riskerna med det.

– Därför var jag redan från start väldigt positiv till kampanjen ”100 procent Ren Hårdträning”. Jag tror att det är både viktigt och effektivt att informera, sprida kunskap om riskerna med dopning och att göra det där folk tränar. Som på gym. Jag har också bilden av att kampanjen haft bra effekt.

 

Fakta: Det här är ”100% Ren Hårdträning”

Dopning är idag utbrett över hela landet. Framför allt är det anabola steroider som brukas för att snabbt bygga "superkroppen". I en tid då vi matas med bilder på hur vi förväntas se ut, och där kroppen blivit en statussymbol, blir förbjudna preparat ett allt vanligare "quick fix" i jakten på större muskler eller mindre fett.

Några tillförlitliga mätningar på det exakta antalet som använder dopningspreparat finns inte. Uppskattningar pekar på "minst 40 000", men det finns forskare som menar att det verkliga antalet snarare är närmare 100 000.

Det vi vet är att all hantering av dopning är förbjudet i lag. Ofta kan det också innebära fara - både för den enskilda brukare och hens omgivning.

På den här sidan kan du läsa om arbetsmetoden för 100% Ren Hårdträning:

https://www.renhardtraning.com/var-metod Länk till annan webbplats.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Elisabeth Svanberg
Folkhälsoutvecklare
Tel: 0612-801 92
elisabeth.svanberg@kramfors.se