07 november 2022

Berättarkaféer på två platser i projektet Berättelser från Kramfors

Onsdag den 16 november genomförs två berättarkaféer, på Hola folkhögskola respektive Kramfors bokhandel. De ingår i projektet Berättelser från Kramfors, som är ett samarbete mellan Kramfors kommun och Västernorrlands museum.

– Vi vill med berättarkaféerna inspirera privatpersoner, föreningar och företag att lämna egna minnen och berättelser om Kramfors kommuns historia. Under dagen kommer författare och erfarna berättare att dela med sig av sina skildringar och ge goda råd, säger Kajsa Hartig, avdelningschef för Museiupplevelse och samlingar på Västernorrlands museum.

 

Kramfors först ut

Berättelser från Kramfors är en del av konceptet ”Att fånga en plats – Berättelser från Västernorrland”. Syftet är att upptäcka intressanta och spännande berättelser och utveckla nya format för förmedling av länets rika kulturarv till fler. 

Först ut är Kramfors kommun.

– Det är spännande och roligt att vi får vara med om att testa det här upplägget i vår kommun, säger Ninni Mellander, kulturchef.

– Alla platser och människor har mycket att berätta och det behöver inte handla om stora händelser, det är väl så viktigt att ta del av  vardagsberättelser, barndomsminnen och bilder från förr.

 

Evenemang både på dagen och kvällen

Den 16 november genomförs två evenemang för att sprida information om projektet men framför allt för att få invånare att vilja dela med sig av sina egna minnen och berättelser.

Hola folkhögskola står som värd för ett berättarkafé klockan 13.00-15.00 där temat är Smaker, dofter och vardag.

Mina Widding, skrivpedagog, beskriver hur man kan skapa en bra berättelse, Monika Sundström och Anders Bodin berättar om vardagen och händelser från förr.

Kramfors bokhandel är platsen för dagens andra berättarkafé klockan 18.30-20.00.

Författarna Elin Holmberg och Bo R. Holmberg ger korta berättelser från Ådalen, berättar om hur de skapar berättelser i sitt författarskap och ger inspiration till hur du kan forma dina egna berättelser.

 

Fri entré

– Det är fri entré till båda evenemangen, säger Kajsa Hartig.

– Ta gärna med egna berättelser, texter och bilder. Du får instruktioner på plats hur du kan bidra med material till insamlingen.

 

Läs mer om projektet Berättelser från Kramfors här:

https://www.kramfors.se/se--gora/nyheter/se--gora/2022-09-27-insamling-av-berattelser-fran-kramfors---fran-forntid-till-nutid.html Länk till annan webbplats.

Ta del av redan lämnade berättelser och lämna egna bidrag här:

https://minnen.se/tema/berattelser-fran-kramfors Länk till annan webbplats.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Olof Wigren
Kommunikatör, Samhällsavdelningen

Tel: 070-657 50 85
olof.wigren@kramfors.se