Färdtjänst är särskild anordnad kollektivtrafik som anordnas för personer med funktionshinder. Färdtjänst får anlitas av den som efter ansökan har fått tillstånd till det.
Du måste vara folkbokförd i Kramfors kommun, dessutom ska din funktionsnedsättning ha en beräknad varaktighet av minst sex månader.
Tillstånd till färdtjänst kan personer erhålla som på grund av funktionshinder, som inte endast är tillfälligt, har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel. Färdtjänst beviljas inte på grund av att det inte finns kollektivtrafik där man bor eller att det är dåligt med turtäthet.
Du kontaktar färdtjänsthandläggaren för att få en ansökningsblankett hemskickad eller hämtar ansökningsblankett på kommunens hemsida.
Nej, du behöver inte ha ett läkarintyg för att göra en ansökan, men det kan i vissa fall underlätta och vara ett komplement i en utredning.
I de flesta fall behöver färdtjänsthandläggaren träffa dig för att göra en bedömning av din funktionsnedsättning. Handläggaren avgör om funktionsnedsättningen behöver styrkas med ett läkarintyg. Inom fyra veckor kommer du att få ett beslut på din ansökan.
Ja, handläggarens beslut kan överklagas till allmän förvaltningsdomstol. Överklagandet skall skickas inom tre veckor från beslutsdatumet till kommunen men adresseras till Förvaltningsrätten.
Du får åka inom Kramfors kommun samt 4mil utanför kommun gränsen.
Det finns ingen begränsning av antalet resor i kommunen. Vad kostar det att åka med färdtjänst, hur betalar jag mina resor? Avgiftens storlek beror på hur många kilometer du åker. Färdtjänst avgiften är beräknad utifrån gällande busstaxa x 1,5. Du betalar en egen avgift direkt till chauffören.
Den person som har färdtjänsttillstånd får ta med sig en medresenär på resan. Denne betalar då samma avgift som du.
För att kunna åka färdtjänst i kommuner utanför länet måste du kontakta färdtjänsthandläggaren på Kramfors kommun för att få särskilda biljetter som gäller i den kommun som du skall åka i.
Du beställer din resa på Tel: 0612-439 00. Vid beställningen uppger man om en medresenär kommer att åka med.
Föraren väntar på dig i fem minuter efter beställd avhämtnings tid.
Föraren hämtar dig vid porten eller entrén. Du får ta med dig handbagage och gånghjälpmedel som föraren ska hjälpa till med. Föraren skall också vid behov hjälpa dig in och ur bilen samt på och av med säkerhetsbältet.
Du kommer att få åka i ett så kallat specialfordon. Du sitter då i rullstolen hela resan. Om du behöver hämtas från din lägenhetsdörr finns det ett hjälptillägg som man kan beviljas av färdtjänsthandläggaren.
Personer som på grund av sin funktionsnedsättning inte själv klarar att genomföra sin resa med den hjälp som normalt ges av chauffören, kan efter prövning få tillstånd till ledsagare. Behovet av ledsagare ska vara knutet till själva resan och inte vistelsen vid resmålet. Ansvaret för att anskaffa en ledsagare vilar på den som har färdtjänst tillståndet. Ledsagaren skall ha förmåga att bistå den färdtjänstberättigade under resan. Ledsagaren betalar ingen avgift för resan.
Vissa resor får du inte göra med färdtjänst, bland annat: sjukresor och behandlingsresor. Personer med färdtjänsttillstånd är berättigad till sjukresor och behöver inte kontakta vårdinrättningen för att få ett tillstånd. Sjukresor beställer man på samma telefonnummer som avser färdtjänstresor men uppger att det gäller sjukresa.
Riksfärdtjänst gäller för resor inom Sverige, till och från kommuner utanför den fyra mils gräns som gäller för färdtjänst. Rätt till resa med riksfärdtjänst utreds efter ansökan av färdtjänsthandläggaren. Beslut fattas enligt lag om riksfärdtjänst. Beslut om riksfärdtjänst kan överklagas hos förvaltningsrätt.
Om du har en stor och varaktig funktionsnedsättning och på grund av detta måste resa på ett dyrare sätt än andra kan du ha rätt till riksfärdtjänst.
Funktionshindrets svårighetsgrad avgör vilket färdmedel som får användas. Tillståndet skall ges till det färdsätt som med hänsyn till resenärens förutsättningar är det minst kostsamma för kommunen. Till detta räknas buss, tåg, flyg och båt. Om du inte kan göra resan med stöd av ledsagare eller den service som trafikhuvudmannen erbjuder kostnadsfritt kan du beviljas resa med taxi eller specialfordon.
Den som beviljas riksfärdtjänstresa betalar en egenavgift som ska motsvara det normala biljettpriset för en resa med allmänna kommunikationer.
Kramfors kommun har fyra veckors handläggningstid. Resor av akut karaktär, till exempel närståendes sjukdom eller begravning, ska handläggas med förtur. För ytterligare information kontakta färdtjänsthandläggare.
Uppdaterad: 2018-11-29 Sidansvarig: Karin Lindberg
Kontakt
Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00
Besöksadress
Torggatan 2
Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors
kommun@kramfors.se
Kontaktperson
Karin Lindberg
Tel: 0612-803 41
fardtjanst@kramfors.se
Vi bryr oss. Om dig, varandra och alla andra. Det är med stolthet vi berättar om den vackraste av platser som formats av älven, havet, skogen, kulturen, världsarvet Höga kusten och skiftande epoker. Kramfors kommun blickar framåt, mot en framtid där vi fortsätter att generöst säga hej och välkommen hem till oss.
Kramfors kommun, 872 80 KRAMFORS
Telefon: 0612-800 00
E-post: kommun@kramfors.se
Organisationsnummer: 212000-2429
km är Högakustenleden
svenska världsarv finns i Kramfors
mm per år är landhöjningen i Höga kusten
meter är spännvidden mellan Högakustenbrons pyloner
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på hemsidan. Genom att fortsätta godkänner du vår
användning av cookies.