23 oktober 2017

Navet invigs på fredag

Vi har under lång tid bedrivit en daglig verksamhet för människor med funktionsvariationer. Nu har vi tagit ytterligare ett steg i utvecklingen och skaffat en gemensam lokal. På fredag 27 oktober klockan 12.00 invigs Navet.

Invigning Navet

27/10 kl 12-15, Ödsgård
Invigningstal, bandklippning, guidad tur, presentationer
Hembakt fikabröd, kaffe, te och saft

Det som en gång i tiden inhyste Kramfors elverk och på senare tid Skanska på Ödsgård har förvandlats till en stor fräsch lokal, helt och hållet anpassad för Navets aktiviteter. Hit kommer dagligen uppemot 30 personer för att arbeta.

- Även om vi nu officiellt inviger Navet har vi faktiskt varit igång sedan april. Kommunens initiativ att samla alla grupper till ett ställe har slagit väl ut och det är full fart på aktiviteterna, berättar Sten Lindström, verksamhetsutvecklare.

Fler och mer av allt
Tidigare bestod den dagliga verksamheten av en mängd mindre grupper som var utspridda på olika ställen och lokaler. De utförde i princip samma uppdrag varje dag och träffade samma människor. I och med Navet får alla ett utökat kontaktnät och chans till en mer mångfacetterad vardag.

- Varje enskild person får utforma sitt eget schema och har massor av olika saker att välja bland. 

 Många aktiviteter att välja mellan
Så här dagarna inför invigningen är köksgänget i full färd med att baka. Det är en perfekt övning inför det café som ska öppnas i Navet. I ateljén tillverkas hantverk av bra kvalitet och i ett annat rum jobbar man på uppdrag av Nordhydraulik med att montera ihop olika saker.

Två dagar i veckan finns möjlighet att välja att arbeta med musik tillsammans med musikhandledarna Urban ”Ubbe” Byström och Markus Molin. En populär grupp att tillhöra är mediegruppen, som just nu håller på att göra en film. Det blir en parodi på tv-programmet Efterlyst.

- Vi satsar också mycket på livskunskap, hälsa och motion, säger Sten Lindström.

Disa
Verksamheten i Navet går under namnet Disa, en förkortning av delaktighet i sitt arbete. Utöver den habiliteringsersättning som varje person får utgår en aktivitetsersättning från Försäkringskassan.

- Hur många timmar som varje person arbetar varierar, allt anpassas efter den egna förmågan. Några är här bara några timmar i veckan, men väldigt många är här på heltid. Här utvecklas och trivs vi tillsammans, avslutar Sten Lindström.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Sten Lindström
Verksamhetsutvecklare BAS
sten.lindstrom@kramfors.se