11 december 2017

På torsdag öppnar Återbruket

”Varmt välkommen till Återbruket!” Det säger Henrik Tillander och visar stolt upp de fina lokaler som närmare 20 personer genom sitt jobb i daglig verksamheten Disa inrett i gamla Kvantum, Fiskja. På torsdag är det dags för invigning.

Återbruket är ytterligare ett steg i utvecklingen av vår dagliga verksamhet för människor med någon form av funktionsvariation. I oktober invigdes Navet i centrala Kramfors och på torsdag körs Återbruket igång.

Invigning Återbruket

14 november kl 13-15
Före detta Kvantum, Fiskja

Förädlar till försäljning i butik
Återbruket är precis det namnet skvallrar om – ett ställe dit man kan lämna in sina gamla prylar. Brukarna jobbar sedan hårt med att förädla dem. Ibland handlar det om att putsa, måla och fixa till befintliga ting, men ofta använder man sig av kreativiteten och skapar helt nya användningsområden.

- Vi har snickeri, syateljé, elstation och målarverkstad. Allt vi får in förädlas och säljs sedan vidare i vår butik, berättar Henrik Tillander.

Disa = delaktighet i sitt arbete
Tidigare bestod den dagliga verksamheten i Kramfors kommun av en mängd mindre grupper som var utspridda på olika orter och lokaler. Brukarna utförde i princip samma uppdrag varje dag och träffade samma människor. I och med omorganisationen av Disa med både Återbruket och Navet får de ett utökat kontaktnät och chans till större variation i vardagen.

- Det här är ju deras arbeten, så naturligtvis ska arbetsmiljön och uppdragen vara värdefulla och utvecklande, säger enhetschef Åsa Börjesson.

Cykelverkstad
Hos Återbruket finns också en cykelverkstad där bland annat Mattias Nordström brukar jobba. Han har varit med under den tid det tagit att anpassa lokalerna och ser nu fram emot invigningen.

- Det är jättekul att jobba här och jag trivs bra, säger Mattias.

Korgtvätt
Daglig verksamhet har under en längre tid haft uppdrag att tvätta kundkorgar åt en matvaruaffär i Kramfors. Det uppdraget fortsätter och man har därför inrättat ett speciellt rum med handduschar.

Webbshop
En annan utvecklande aktivitet är att Återbruket låtit ta fram en webbshop. De saker som finns till försäljning ska fotograferas och beskrivas på den.

- Det finns många sätt att utveckla verksamheten på. Jag hälsar alla varmt välkomna till vår invigning, då kan man själv se hur allt fungerar, hälsar enhetschef Åsa Börjesson.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Åsa Börjesson
Enhetschef
0612-802 28
asa.borjesson@kramfors.se