31 augusti 2018

Första numret av Navets
tidning Disabladet är ute

Reportage, recept, roliga vitsar, historiska ögonblick, filmrecensioner, månadens bild… allt detta och lite till går att läsa i det första numret av Disabladet. IT/media-gruppen på Navet är mycket stolt över sin tidning.

– Det har varit jätteroligt att jobba med tidningen, säger Andreas Vestin och de andra nickar instämmande.

Kreativt arbete som utvecklar
Att göra en tidning är ett kreativt arbete där man får chans att utvecklas på många sätt. Gruppen började med en brainstorming av idéer. Handledarna Sara Allstedt och Liz Sand berättar att förslagen var många, men att man efter lite diskussioner enades om upplägget till första numret.

– Vi hade också en omröstning bland alla brukare om tidningsnamnet. Disabladet blev bra eftersom det visar var vi hör hemma, berättar Sara Allstedt.

Disa = delaktig i sitt arbete

Disa är Kramfors kommuns dagliga verksamhet för personer med en funktionsvariation. Förutom Navet, som håller till i före detta elverket, ingår Återbruket i Fiskja, café Genomfarten i Bollstabruk samt caféet och Fixarna på Ådalsskolan i Disa. Det finns även personer som gör sin dagliga verksamhet ute på ett företag eller hos kommunen.

Den som har en funktionsvariation ska kunna leva som alla andra, det vill säga ha ett jobb och en sysselsättning. På Navet kan brukarna välja mellan olika arbetsuppgifter och skapar på så vis sin vardag schema med olika aktiviteter.

– IT/mediagruppen är en valbar aktivitet. Vi har jobbat cirka fyra månader med tidningen. Alla har fått välja vad de vill bidra med utifrån sina intressen, säger Sara Allstedt.

Många olika intressen och kompetenser

Andreas Vestin är en van fotograf, han skickar ofta läsarbilder till Tidningen Ångermanland. För honom var det självklart att bidra med sin fotoförmåga.
– Jag har till exempel gjort ett reportage från brandstationen i Ullånger.

Ulf Willén har skrivit om släktforskning i den 16-sidiga tidningen, Florian Schramm är fotograf, Arne Bylund tipsar om mat och Björn Seiser utvärderar två filmer.

Digitalt redaktionsarbete

För att alla ska kunna vara med och tycka till när tidningen ska redigeras kopplar man upp datorn mot en stor bildskärm. Åsikterna är många, men det är viktigt att brukarna känner att produkten blir som de vill. Ibland strular tekniken, men då kommer Rickard Edlund gärna till undsättning. Det märks att han gjort det förut när han med van hand hjälper Liz Sand att starta om systemet.

– Vi ska dela ut tidningen hos vår kompisar inom Disa, men även på andra ställen inom BAS-förvaltningen. Den kommer också att finnas på kundtjänsten Kom in och på biblioteket.

På bilden ser du Florian Schramm, Rickard Edlund, Jonas Karlsson (assistent), Arne Bylund, Sara Allstedt (handledare), Liz Sand (handledare) och Andras Vestin. Även Björn Seiser och Ulf Willén ingår i arbetsgruppen.

Läs mer

Navet invigs på fredag (2017-10-23)

Daglig verksamhet - DISA

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Carina Lundin
Enhetschef
0612-802 69
carina.lundin@kramfors.se