14 mars 2019

Statlig ersättning till tvångs­steriliserade

I många år hade Sverige en lag om tvångssterilisering av personer som ändrat sin könstillhörighet. Nu vill staten ersätta de berörda.

I juli 2013 avskaffades den lag som innebar att alla personer som ändrade sitt juridiska kön i samband med att ha genomgått könsbekräftande vård, tidigare benämnt "könsbyte", var tvungna att sterilisera sig. Det var ett krav som regeringen idag anser var fel och tar avstånd från.

Rätt till ersättning

Den 1 maj 2018 trädde en ny lag i kraft som ger de personer som tvingats till sterilisering på detta sätt rätt till viss ersättning.

Enligt den nya lagen om ersättning ska personer som ansökt om att få sin könstillhörighet ändrad och fullföljt processen, kunna bli ersatta med 225 000 kr. För att få ersättning måste ansökan om ändrad könstillhörighet ha godkänts och genomförts någon gång mellan 1 juli 1972 och 30 juni 2013.

Fler kan ansöka

Kammarkollegiet har betalat ut ersättning till omkring 450 person men beräknar att omkring 650 personer har rätt till ersättning. Bland de personer som inte sökt, finns kanske några av era huvudmän som behöver hjälp att ta till sig informationen och kunna söka ersättningen.

Därför vänder sig kammarkollegiet till alla överförmyndarnämnder i Sverige som ett led i att nå ut till de personer som har rätt till ersättning. 

Om du som ställföreträdare vill ansöka om ersättning för någon av dina huvudmän måste du skicka in ansökan senast 1 maj 2020.

För mer information om detta och ansökningsformulär, gå till Kammarkollegiets webbplats via länken nedan.

Ansök om ersättning – transpersoner som tvångssteriliserats Länk till annan webbplats.

Du kan även få en ansökan skickad hem till dig eller få den till din e-postadress.

Kontakt

Om du har frågor om detta får du gärna kontakta Erland Törngren som har telefonnummer 054-22 12 20 och e-postadress erland.torngren@kammarkollegiet.se

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Victoria Häggkvist

Frågor kring nyheten?

Överförmyndarnämnden
ofnregistrator@kramfors.se