Carina Tjernström levererar frukost varje vardag.

11 juni 2019

Kostenheten viktig resurs på nya dialyskliniken

Idag invigdes Sveriges första egenvårdsklinik för självhemodialyspatienter på hälsocentralen i Kramfors. Vår kostavdelning spelar en viktig roll i Region Västernorrlands satsning, eftersom patienterna serveras frukost och lunch av oss.

– Centralköket för Kramfors kommuns matlagning ligger ju i samma byggnad, så det var enkelt att svara ja när regionen undrade om vi kunde vara behjälpliga, berättar områdeschef Karin Wallén.

Unik klinik för egenbehandling

Att leva med njurproblem av den arten att dialys behövs är inte lätt. Fram till nu har de Kramforsbor som inte kan få dialys i hemmet varit hänvisade till att åka flera mil enkel väg för att få sin behandling. Behöver man den flera gånger i veckan kan livet av naturliga skäl kännas uppbundet.

– Vi fick frågan från en patient om det inte fanns någon lokal på närmare håll och började fundera. I Kramfors kommun finns ett hanterbart antal personer (idag fyra) som kan sköta sin behandling själv och det är för dessa egenvårdskliniken nu inretts, säger Magnus Westerlund, sjuksköterska.

Med hjälp av ett personligt passerkort kan de remitterade dialyspatienterna ta sig in i lokalen och koppla upp sig på de livsviktiga maskinerna. De bestämmer själva dag och tid.

Under behandlingen ges support via telefon eller facetime av ansvariga sjuksköterskor från egenvårdsdialysen på Sundsvalls sjukhus.

Arbetslaget från centralköket närvarade vid dagens invigning.

Mat en livsnödvändighet

För att orka med och ta till sig behandlingen på bästa sätt är det a och o att man får i sig tillräckligt med energi. Möjligheten att äta både frukost och lunch uppskattas därför av patienterna. Varje vecka får de ett formulär att fylla i vilka måltider och maträtter de önskar.

– Vi lagar ingen speciell mat till just den här målgruppen, men har ju varje dag flera rätter på matsedeln, så alla brukar hitta någonting de tycker om, säger Karin Wallén och fortsätter:

– Kostavdelningens verksamhet pågår ju sju dagar i veckan. Att leverera mat även till dialyspatienterna är därför inget som kostar på. Tvärtom känns det som ett väldigt viktigt uppdrag.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Karin Wallén
Områdeschef
Kostavdelningen
0612-808 55
karin.wallen@kramfors.se