18 september 2019

Systuga för nyanlända

Prata svenska. Arbetsträning. Träffa människor. Utvecklas och bli gladare. Det finns många vinster med den systuga som Arbetsmarknadsenheten ordnar för nyanlända. Symaskinerna surrar och högen med förkläden, väskor och kläder växer sig allt större.

Att komma som ny till ett främmande land är inte helt lätt. Även om vi i Sverige erbjuder undervisning i svenska (SFI) är det inte helt lätt att komma in i ett nytt samhälle med vänner, jobb och en trivsam vardag. Utan stöd finns det en risk att utanförskapet blir oöverstigligt.

– Speciellt lite äldre kvinnor riskerar hamna i ett ensamt vacuum. Systugan är därför en betygelsefull knutpunkt; här kan man träffas, prata svenska och utföra ett riktigt arbete, berättar arbetscoachen Karl-Erik Allström.

Varierande vana att sy
I skrivande stund är åtta deltagare aktiva i systugan, men det finns plats för fler. Alla har sina egna schemalösningar; några pluggar svenska samtidigt medan andra har syverkstaden som enda mötesplats. Vanan att sy varierar också, från att vara utbildad skräddare till att sy för första gången.

Mohammed Hasso kommer ursprungligen från Syrien, men har bott i Kramfors i två år. Han är en av dem som kombinerar sina studier på SFI med att sy.
– Jag har arbetat som skräddare i mitt hemland och tycker det är väldigt inspirerande att vara här.

Produkterna finns till försäljning
De alster som tillverkas säljs på Pingstkyrkans second hand i Fiskja, det är också därifrån en del av tygerna kommer. Man kan även hitta produkterna hos Navet i Öd. Tanken är dessutom att deltagarna ska sy arbetskläder åt Arbetsmarknadsenhetens egen personal.

Arbetsmarknadsenheten har startat syverkstaden, som håller till i ABF:s lokaler, i samverkan med Arbetsförmedlingen. Anette Lindström är deltagarnas handledare:

– Alla är otroligt ivriga och ambitiösa. Jag brukar få tjata på dem att ta rast.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Tommy Laurell
Enhetschef arbetsmarknad
0612-805 76
tommy.laurell@kramfors.se