02 april 2020

Ulrika - ett stöd i en orolig tid

I vår kommun finns ett stort antal empatiska eldsjälar som utan tanke på egen vinning utför sysslor för att hjälpa andra. Dessa volontärer koordineras av vår frivilligsamordnare Ulrika Viberg. Under coronakrisen förändras hennes uppdrag dock.

Många av volontärerna är pensionärer och tillhör därmed en riskgrupp. För att undvika smitta ligger deras verksamhet för tillfället nere och Ulrika fokuserar istället på att själv hitta andra lösningar när våra äldre behöver hjälp på olika sätt.

– Jag finns till hands för de som är oroliga och behöver rådgöra med någon för att lösa praktiska saker nu när vardagen nu blivit så annorlunda. Det kan handla om till exempel inköp men även annat, berättar Ulrika Viberg och fortsätter:

– Jag är också anhörigstödjare, så även närstående kan höra av sig med funderingar.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är att människor över 70 år så långt det är möjligt ska undvika social kontakt. De ska inte utsätta sig för smitta genom att träffas i grupp. Att gå ut och äta är inte rekommenderat, inte heller shopping eller inköp av dagligvaror är okej.

– Därför har jag ringt runt till alla dagligvarubutiker vi har i kommunen för att se vilka av dem som erbjuder hemkörning.

Ulrika Vibergs undersökning visar att man vid ett relativt stort antal butiker kan man få sina varor hemkörda. Uppläggen ser lite olika ut; en del butiker erbjuder egen hemkörning, andra har en lösning via frivilliga. Kramfors Handel har dessutom en tjänst som berör matvarubutikerna i centrala Kramfors samt Nyland.

– Den som vill veta hur det ser ut på den egna hemorten kan kontakta mig. Det finns även många andra områden där jag kan hitta lösningar eller lotsa till rätt kontakt.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Annica Åhlin
Enhetschef
Välfärdsförvaltningen
0612-803 89
annica.ahlin@kramfors.se

Ulrika Viberg nås genom kommunväxeln 0612-800 00.