23 april 2020

Introduktionsutbildning för extrapersonal inom vården

Kommunen söker extrapersonal till vården, på grund av den ökade belastning som spridningen av covid–19 innebär. Alla som antas får en introduktionsutbildning av gymnasiets vårdlärare Ulrika Joald och Gunilla Sjödin.

Utbildningen genomförs sedan början av april tre dagar i veckan, för- och eftermiddagar.

– Vi utbildar och informerar om bland annat smittskydd och smittvägar, hygien, desinfektion, användning av skyddsutrustning och specifikt om covid–19, och om sekretess och tystnadsplikt, kommunikation och bemötande, säger Gunilla Sjödin.

Kunskap ger färdighet och trygghet

Hon och Ulrika Joald går även igenom grunderna i lagstiftningen som främst berör vården. Målet är att alla som ska ut i verksamheten får goda kunskaper och känner sig trygga i att utföra sina arbetsuppgifter på ett bra sätt.

Deltagare från alla samhällskategorier

De som nu utgör extrapersonal inom vården är både män och kvinnor i olika åldrar, studerande, nysvenskar, tidigare arbetslösa, men också före detta undersköterskor.

– Ansökningarna kommer till HR-avdelningen som sedan skickar dem som väljs ut till oss för en vårdintroduktionsutbildning, säger Ulrika Joald.

Extra inhopp kan stimulera intresse för yrket

Gunilla Sjödin hoppas att de som nu jobbar extra inom vården, blir intresserade av att i framtiden satsa på utbildning och fortsatt jobb inom den sektorn.

– Den inblick och de erfarenheter som de nu får, kan stimulera till att intresset för vårdyrken fördjupas. Det vore vi i så fall mycket tacksamma för.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Annica Kjellin Fahlgren

Frågor kring nyheten?

Christer Joald
Verksamhetschef för gymnasieskola, vuxenutbildning och arbetsmarknad
0612-802 00
christer.joald@kramfors.se