21 oktober 2020

Nybildade demensteamet ger
stöd och handräckning

I takt med att vi svenskar blir allt äldre växer andelen av befolkningen som drabbas av demens. Kramfors kommun har länge arbetat på olika sätt för att möta de växande behoven av stöd och hjälp. Nu har vi dessutom bildat ett demensteam.

Ett demensteam har efterfrågats länge bland de medarbetare som blir inkopplade när en demensproblematik uppenbarar sig. Istället för att jobba var och en för sig kan de nu samverka och på så vis skapa en mer hållbar och nära verksamhet.

Demensteamet består till exempel av:

  • Demenssjuksköterska
  • Specialistundersköterska i demensvård
  • Anhörigstödjare
  • Biståndshandläggare
  • Enhetschefer

– Vi blir starkare tillsammans! Allt vi gör utgår från den enskilde personens situation och behov. Genom teamet får vi en bättre helhetsbild och kan ta bättre beslut om vilka åtgärder som ska sättas in för att stödja personen, berättar enhetscheferna Maria Zetterblad och Annica Åhlin.

Många sätt att stödja en växande grupp
Man räknar med att mellan 15 000 och 20 000 personer i Sverige per år får beskedet att de har någon form av demenssjukdom. Demens har därmed blivit en ny folksjukdom.

Det finns dock mycket man kan göra för att stödja både den som drabbats och dess anhöriga. Demensteamet i Kramfors erbjuder samtal enskilt eller i grupp. De informerar också om strategier och hjälpmedel som kan underlätta vardagen.

– Vi är dessutom kopplade till kommunens biståndsbedömda träffpunkt Skutan där vi utifrån behov erbjuder aktiviteter i grupp eller enskilt.

Ett annat uppdrag som demensteamet har är att sprida kunskap om demenssjukdomar och handleda personal inom hemtjänst, hemsjukvård och särskilt boende.

– Den som är nyfiken på vår verksamhet och vill veta mer är varmt välkomna till det öppet hus vi arrangerar den 10 november på Skutan, avslutar Maria Zetterblad och Annica Åhlin.

Öppet Hus på träffpunkt Skutan

10/11 kl 10-18, Viktoriagatan 28-30 i Kramfors
Vi bjuder på lättare förtäring

För att undvika att vi blir för många samtidigt önskar vi att du som tänker besöka oss anmäler dig till demensteam@kramfors.se senast 6 november.

På den översta bilden syns från vänster:
Maria Zetterblad, Annica Åhlin, Ulrika Viberg, Annica Lundgren, Malin Olsson, Ann-Christin Westin Viklund och Jörgen Westin.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Maria Zetterblad
Enhetschef
Välfärdsförvaltningen
0612-801 80
maria.zetterblad@
kramfors.se

Annica Åhlin
Enhetschef
Välfärdsförvaltningen
0612-803 89
annica.ahlin@kramfors.se