Annica Lundgren

15 februari 2021

Sjuksköterskornas viktiga uppdrag

Att gå till jobbet och veta att man gör en viktig insats, det är nog varje arbetstagares önskan. Några som definitivt borde förstå hur värdefulla de är, är alla sjuksköterskor som både förbereder och genomför Kramfors kommuns vaccinationsuppdrag.

– Jag har jobbat i många år som sjuksköterska och alltid känt att mitt uppdrag är viktigt. Coronapandemin är dock en historisk händelse och vi har som kommun verkligen växlat upp, säger Annica Lundgren.

Speciellt vaccinationsteam bildat
I vanliga fall ingår Annica Lundgren, som är utbildad Silviasjuksköterska, i kommunens demensteam. Nu hittar man henne på Vallen i Kramfors med cirka tio andra sjuksköterskor som tillsammans bildar ett vaccinationsteam. I teamet ingår fastanställda sjuksköterskor, men även tillfälliga rekryteringar.

– Bildningsförvaltningen har öppnat upp två av sina klassrum i yrkeshögskolans lokaler åt oss. Det är skönt att ha en gemensam bas att utgå ifrån, säger Annica.

Kommunens uppdrag
Kramfors kommuns vaccinationsteam har till uppgift är att vaccinera omsorgstagare som behöver få sitt vaccin i hemmet, vilket innebär en del av omsorgstagarna inom hemtjänst, hemsjukvård och LSS samt närstående som bor i samma hushåll.

– Sjuksköterskorna inom särskilt boende har gjort ett fantastiskt jobb med att vaccinera där och hemsjukvårdens sjuksköterskor har förberett inför vaccinationsteamet.

Planering och logistik viktiga faktorer
Tillsammans med övriga i samordningsgruppen för vaccinering arbetar Annica Lundgren med all logistik som måste finnas på plats innan vaccinationsteamet kan åka ut.

– Hälsodeklarationer, ordinationer från läkare, tidsplanering, vaccinleveranser och fungerande bilar är några exempel på sådant som måste koordineras.

Enligt Annica Lundgren är planeringen en stor utmaning, eftersom det hela tiden händer saker som påverkar. Sverige har inte fått allt vaccin som beställts, vilket skapar hack i planeringen.

– Men ändringar i schemat kan även handla om att någon som ska vaccineras plötsligt drabbas av en infektion. Utgångspunkten är att inget vaccin ska kasseras utan då jobbar vi vidare från det.

Inspirerande uppdrag trots stress
Trots den stressiga tillvaron är stämningen god i vaccinationsteamet och glädjen att få göra en insats är stor.

– Att jobba tillsammans med en sådan här viktig fråga är inspirerande. Det är också väldigt roligt att se hur kommunen som organisation arbetar för att stödja vårt arbete; vi har fått hjälp och stöd av många verksamheter.

Fotnot: Kommunens vård- och omsorgspersonal får sitt vaccin av Region Västernorrland. 

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Inger Bergström
Chef välfärdsförvaltningen
0612-802 34
inger.bergstrom@kramfors.se