En grupp medarbetare på särskilt boende sitter vid ett stort bord. De är med på en utbildning.
07 april 2022

350 medarbetare inom äldreomsorgen utbildas i palliativ vård - unik satsning

Vård i livets slutskede, vad kan vara viktigare än att ge den som ligger på sitt yttersta en värdig sista tid? Kramfors kommun gör nu en massiv kunskapshöjande insats då alla som arbetar inom äldreomsorgen får utbildning i palliativ vård.

– Pandemin har gett oss många insikter; att vi behöver öka kunskapen om palliativ vård är en. Via medel som kommunen har fått från statens satsning Äldreomsorgslyftet kan vi bjuda våra anställda på fortbildning, berättar Inga-Lena Arkeflod, äldreomsorgschef.

Det är cirka 350 medarbetare som får gå den endagsutbildning som Mellannorrlands Hospice ger. Under våren är det personalen på särskilt boende som samlas i Resurshuset i Kramfors och till hösten kommer hemtjänsten att göra samma sak.

– Jag måste säga att det är ett underbart initiativ av Kramfors att satsa på en breddutbildning, säger Matthias Brian, specialistläkare i palliativ medicin och utbildare.

Kursledarna Lars Persson, Maria Daif och Matthias Brian från Mellannorrlands Hospice.

Kursledarna Lars Persson, Maria Daif och Matthias Brian från Mellannorrlands Hospice.


Tillsammans med Maria Daif, specialistundersköterska, och Lars Persson, sjuksköterska, träffar Matthias kommunens personal indelade i grupper om 25-30 personer. Totalt genomförs 12 workshops.

– Med utgångspunkt i hur man kan arbeta systematiskt genom att använda det svenska palliativregistret går vi igenom sådant som etik i vården samt hur den palliativa vården fungerar i Sverige och specifikt Kramfors. Deltagarna har dessutom gott om möjligheter att dela med sig av egna erfarenheter, berättar Lars Persson och Maria Daif fortsätter:

– Allt handlar om att göra medarbetarna trygga i sina yrkesroller, så vi pratar mycket om teamet. Varför man ska jobba i team, hur relationerna och kommunikationen bör vara för att allt ska fungera så bra som möjligt.


Några som jobbar tillsammans på Sundbrolund och som deltog i torsdagens utbildning är Laila Toljamo, Dafalla Yahia, Carina Renlund, Irin Sjödin och Nader Azadi. Deras omdöme om satsningen är mycket gott – kunskap om vård i livets slutskede är definitivt något de välkomnar och kommer att ha nytta av.

– Vi är glada över arbetsgivarens initiativ! Samtidigt förstår vi att det här kommer att innebära nya rutiner, att vi till exempel i högre grad bör jobba i team. Därför gäller det också att chefer och beslutsfattare förstår värdet av ett förändrat arbete.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?


Inga-Lena Arkeflod
Verksamhetschef äldreomsorg
0612-801 77
ingalena.arkeflod@kramfors.se