Foto: Scandinav. Personerna på bilden har inget med innehållet i texten att göra.

12 april 2022

Är du ung och har en demenssjuk förälder?

Ofta kan man känna sig ensam i en sådan situation. Hjälp, stöd och kontakter finns dock att få via de nationella läger som anordnas för unga anhöriga. I sommar arrangeras ett läger på Dekarsön i Örnsköldsvik den 26-29 augusti.

– Det är en jättebra möjlighet för unga anhöriga, 18-30 år, att knyta kontakter och utbyta erfarenheter med andra jämnåriga i samma situation. Det finns också chans att ställa frågor till personal med specialistkompetens inom demensområdet, berättar Annika Lundgren, demenssjuksköterska.

Alla kommuner i länet deltar
Av landets 290 kommuner är det enbart 19 som är med och arrangerar demensläger. Roligt att konstatera är då att alla kommuner i vårt län samt Region Västernorrland finns med på arrangörslistan.

– Huvudarrangör är Alzheimerfonden i samverkan med Postkodlotteriet. Kommunerna och Regionen är dock väldigt viktig; det är vi som står för personal, lokaler, transporter, föreläsare och annat.

Kunskap och rekreation
Under lägerhelgen varvas föreläsningar med rekreation i en härlig miljö. Det finns möjlighet att prova på till exempel yoga och massage, bada, spela spel, grilla vid lägerelden eller bara umgås. Allt är helt kravlöst och du väljer själv vilka aktiviteter du vill delta i. Det är kostnadsfritt, läger och resa betalas av Alzheimerfondens projekt Fight Dementia.

– Det är ju inte bara den person som får en demensdiagnos som drabbas. Lägret är verkligen en bra chans att fylla på batterierna, öka kunskap och förståelse för den som behöver, avslutar Annika Lundgren.

Länk till information och anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?


Annica Lundgren
Demenssjuksköterska
0612-808 89
annika.lundgren@kramfors.se