Grämestaskolan är en gul tegelbyggnad.
19 april 2024

Grämestaskolan blir fortsatt kvar som F-3-skola

I oktober 2023 gav Bildningsnämnden sin förvaltning ett uppdrag att utreda Grämestaskolans framtid. Det handlade dels om möjligheten att sammanföra skolans elever med andra skolor, dels om frågeställningen att åter göra Grämestaskolan till en F-6-skola. Under onsdagen togs politiska beslut i dessa frågor.

– Utredningsuppdragen rörde sig alltså över hela skalan och jag tycker att förvaltningen har gjort en bra genomlysning, som ger svar på de frågor vi behöver veta för att ta beslut, säger Thomas Näsholm (S), Bildningsnämndens ordförande.

Sammanfattningsvis togs ett övergripande beslut som säger att Grämestaskolan F-3 för närvarande fortsätter som idag. Att återinföra mellanstadiet är dock inget som möjligt.

– Man utför ett väldigt fint arbete på skolan, men problemet kvarstår att elevunderlag är litet. I dagsläget gör vi inte någon förändring, utan Grämestaskolans nuvarande upplägg är kvar, säger Ulrike Schwinn (S), Bildningsnämndens vice ordförande.

Nytt utredningsuppdrag

Förvaltningen fick dock vid nämndens sammanträde ett nytt uppdrag att utreda vilka lösningar som finns att kunna sammanföra Grämestaskolans elever med andra skolor i samband med att hyreskontraktet går ut i oktober 2026.

Det finns flera anledningar till detta. Skolor med för få elever har svårt att rekrytera personal och även upprätthålla lärarnas behörighetskrav i de olika ämnena.

Det handlar också om ekonomi. Att bedriva verksamhet med för få elever i en stor och kostsam byggnad är inte ekonomiskt hållbart.-

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Thomas Näsholm (S)
Bildningsnämndens ordförande
thomas.nasholm@pol.kramfors.se

Ulrike Schwinn
Bildningsnämndens vice ordförande
ulrike.schwinn@pol.kramfors.se