Fyra glada unga personer sitter tillsammans.

Att jobba inom Välfärd är och ska vara ett positivt, givande och utvecklande uppdrag där man gör skillnad för Kramfors invånare.

24 april 2024

Välfärd utvecklar metoder för bättre kompetensförsörjning och minskad sjukfrånvaro

Välfärdsförvaltningen står inför flera stora utmaningar som påverkar verksamheten. Två av dessa handlar om höga sjukskrivningstal och svårigheter med kompetensförsörjning. Även om man redan jobbar med frågorna anser Välfärdsnämndens politiker nu att det krävs nya tankar och arbetssätt för att hitta lösningar.

– Dessa två punkter är lite av ödesfrågor och vi måste komma tillrätta med dem. Vid gårdagens nämndssammanträde beslutade vi därför att förvaltningen får i uppgift att intensifiera arbetet, säger Carl-Gunnar Krooks (S), Välfärdsnämndens ordförande.

Stora kostnader som behöver minska

Under förra året uppgick kostnaderna inom Välfärdsförvaltningen för personal som hyrts in till 21,7 miljoner kronor, exklusive personalkostnader.

Utgifterna för sjukfrånvaro låg på cirka 12,5 miljoner kronor för 2023. Troligen är den faktiska kostnaden nästan dubbelt så hög om man räknar in vikariekostnader, övertidskostnader och administrativa utgifter.

– Förvaltningen behöver satsa resurser och hitta kreativa lösningar som kan komplettera den handlingsplan för 2024 vi redan fattat beslut om. I det arbetet ser vi personalen som en viktig resurs för att få framgångsrika förslag på förändrade arbetssätt, säger Anette Agrell (V), Välfärdsnämndens vice ordförande.

Nytänkande och helhetskoncept

Som ett led i arbetet behöver medarbetarnas bästa i ännu högre grad ligga i fokus. Salut-programmet som nyligen startade är en kugge i omvandlingen där medarbetare och chefer får en chans att lyfta frågeställningar kring arbetet och arbetsplatsen.

– Det är ett exempel på nytänkande, och vi vill nu se ännu fler åtgärder som formas till ett helhetskoncept, säger Carl-Gunnar Krooks.

De uppdrag förvaltningen fått är:

  1. Intensifiera arbetet med kompetensförsörjning och minskad sjukfrånvaro.
  2. Upprätta en handlingsplan för minskad sjukfrånvaro som kan kopplas till den kompetensförsörjningsplan som finns.
Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Carl-Gunnar Krooks (S)
Ordförande Välfärdsnämnden
0612-802 10
carl-gunnar.krooks@kramfors.se