För enkel hantering av matavfall

Matavfallet som sorteras ut ska läggas i papperspåsar avsedda för ändamålet. Dessa påsar får du gratis från kommunen och de är paketerade i buntar om 80 påsar, dessa beräknas räcka ungefär ett halvår i ett typhushåll.

Det är mycket viktigt att du aldrig använder plastpåsar eller bioplastpåsar till matavfallet!

Påsar kan du hämta i kommunens samtliga matbutiker.

En del fastighetsägare distribuerar matavfallspåsar till sina boende – hör efter med din hyresvärd vad som gäller hos er.

Så här använder du papperspåsen

Placera matavfallspåsen i påshållaren och vik ner kanten någon centimeter, detta gör att påsen står stadigare, håller formen bättre samt undviker att gå sönder av väta. Påsen har en maxlinje markerad på insidan, fyll aldrig över denna. När linjen är nådd så rullar du ihop toppen på påsen ordentligt och slänger den i facket för matavfall i ditt sopkärl.

Vi rekommenderar att du alltid går ut med matavfallspåsen efter tre dagar oavsett om du nått upp till strecket eller ej. Om matavfallspåsen blivit blöt kan du använda dubbla matavfallspåsar för att undvika oangelägenheter.

Tips för att motverka blöta påsar och ohyra i sopkärlet

  • Fyll påsarna max till nivåstrecket på insidan. Se till att påsen går att försluta och är fortsatt försluten även inuti sopkärlet.
  • Låt matavfallet rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen. Ett torrt matavfall håller ohyra borta bättre än ett blött avfall.
  • Placera påsen på tork- och infrysningshyllan inuti kärlet. Låt innehållet torka innan du lägger ner påsen i botten.
  • Om du har mycket blött matavfall kan du lägga matavfallspåsen i ytterligare en matavfallspåse innan du bär ut påsen.
  • Lägg lite riven äggkartong eller tidningspapper i botten av matavfallspåsen och varva avfallet med hushållspapper från serveringen. Det suger upp vätan.
  • Sopa och spola ur kärlet när det blir smutsigt, det motverkar ohyra.
  • Använd ättikspray och spraya insidan av kärlet som förebyggande behandling mot ohyra. Du kan också strö trädgårdskalk i kärlet.
  • Hitta skugga, rengör och torka ur sopkärlet.
    Placera om möjligt kärlet i skugga. Vid 25 grader och 80 % luftfuktighet utvecklas flugors ägg till larver på 10 timmar. De ökar snabbt i antal då en fluga lägger 40 ägg varannan dag. Tvätta och torka ur kärlet efter tömning så bryter du cykeln.
  • Lägg en träkloss som distans mellan lock och kärl så luftas ev kondensvatten ut.

Montering av påshållaren

De två skruvar som följde med startkitet använder du för att hänga upp hållaren exempelvis på insidan en köksskåpslucka. Det är viktigt att den inte slår i skåpets sidor och att matavfallspåsen får plats under diskhon när luckan stängs.

1. Håll påshållaren i önskat läge och markera skruvarnas markering

2. Skruva fast skruvarna

3. Häng upp påshållaren