27 september 2018

Berättelser från Ådalen på fullsatta litteraturkryssningar

Såväl den 21 som den 22 september var det en fullsatt Ådalen III som stävade längs Ångermanälven. Ombord fanns en litteraturintresserad publik från olika delar av landet, fem författare med anknytning till kommunen samt en alldeles nytryckt liten bok.

Syftet med resan var inte bara att lansera en ny typ av evenemang i Kramfors, nämligen en litteraturkryssning. Det var också att fira släppet av den helt nyutgivna antologin "Berättelser från Ådalen - älven, bergen, den taggiga granskogshorisonten".

På kryssningen och i antologin medverkade författarna Gregorz Flakierski, Maria Hamberg, Bo R Holmberg, Mats Jonsson och Therése Söderlind. Publiken på båten fick höra författarna berätta om novellerna de skrivit, bakgrunden till dessa berättelser och vad författarma har för relation till Kramfors och Ådalen.

Maria Hamberg, Grzegorz Flakierski, Bo R Holmberg och Mats Jonsson

Maria Hamberg, Grzegorz Flakierski, Bo R Holmberg och Mats Jonsson. Saknas gör Therése Söderlind.

Therése Söderlinds novell äger rum i slutet av 1600-talet, och beskriver de fasansfulla häxprocesserna ur en av de anklagade kvinnornas perspektiv. Mats Jonsson skildrar utvecklingen i Väja och Bollstabruk, från fattigt bondland till dagens högteknologiska industri och hur samhället förändrats med tiden. Med utgångspunkt i Sandslån beskriver Bo R Holmberg arbetet vid timmerskiljet och vardagen för några av ungdomarna som arbetar där.

Maria Hamberg befinner sig i trakterna runt Klockestrand och Nyadal i sin skildring av Sandöbrons ras och livet som det kunde se ut i slutet av 30-talet. Nära såväl geografiskt som i tid är Gregor Flakierski, som låter skotten i Ådalen berättas av en åldrande dam: i berättelsen en väninna till Eira Söderberg som dödades av militärens kulor.

Boken finns bl.a. att köpa på Kramfors bokhandel, som även var medarrangörer av kryssningen. Boken och litteraturkryssningen ingår i projektet "Besöksnäring i Höga kusten - en resa i tid och rum", vars syfte är att lyfta Ådalens industrilandskap som besöksmål. 

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Lars Holmberg
Projektledare
Tel. 0612-805 25
lars.holmberg@kramfors.se

Karin Högström
Kulturutvecklare
Tel. 0612-800 81
karin.hogstrom@kramfors.se