13 december 2019

Antalet UF-företag har fördubblats

När den lokala UF-mässan arrangerades på gallerian Christoffer den 9 december kunde man konstatera ett positivt uppsving. Antalet UF-företag i kommunen har fördubblats på ett år och nästan hälften valde att ställa ut.

Ung Företagsamhet, UF, är en politiskt obunden utbildningsorganisation som sedan 1980 har utbildat ungdomar i entreprenörskap. Att starta, driva och avveckla ett företag ingår i UF-företagande på gymnasiet.

– Under hösten har 41 nya företag startats av elever på Ådalsskolan, vilket omfattar nästan 100 elever. Det är dubbelt så många som ifjol, säger Sofia Wolfenstein på Ung Företasamhet Västernorrland.

– När människor undrar hur det är att jobba på en skola så ska de komma och träffa dessa elever. Då är det kanske enklare att förstå varför vi väljer att ägna våra liv åt utbildning och framtidstro, säger en stolt Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan.

Per-Anders Nylén och Lukas Thor driver tillsammans med två kamrater UF-företaget Bobbas Bakery UF. Affärsidén är att utveckla recept på tunnbröd samt tillverka det i vedeldad ugn och sälja. Killarna, som går elprogrammet, har även tagit fram en god ostkaka.

De elever som valde att ställa ut på måndagens mässa är alltså mitt i företagsprocessen och marknadsföring är då en viktig del. Affärsidéerna som visades upp var många och imponerande.

Vad sägs till exempel om tillverkning av yxor, skålar och tunnbröd? Fastighetsskötsel, återvinning av ljus och fårklippning är andra spännande koncept.

Chans att gå vidare till SM

Under mässan utsågs Tak- & Tomtservice UF och Lundes Yxmakare UF som vinnare i kategorin ”Bästa utställare”.

Kategorin ”Bästa säljare” det vanns av Sophie Boyd, Recycled Lights UF och Wilmer Frisendahl, Busiga Hundar UF.

Vinnarna har nu chans att gå vidare till SM i Ung Företagsamhet via regionfinalen nästa år.

"När du inte orkar, orkar vi". Men den sloganen som murbräcka driver Isak Palmquist, Gustav Hultgren, Carl Törnqvist och Texas Forslund sitt företag Tak- & Tomtservice. De unga entreprenörerna går sista året på tekniska programmet.

Ungas kreativitet lägger grunden till framtidens näringsliv

Kramfors kommuns tillväxt- och näringslivschef Susanne Königson sitter med i den jury som utser pristagarna. Hon är imponerad av ungdomarna och menar att skolan tillsammans med Ung Företagsamhet gör ett bra jobb som får de unga entreprenörerna att utvecklas.

– Det är verkligen glädjande att antalet elever som väljer att starta företag ökar. Kramfors är en företagstät kommun, så det här lägger en bra grund för att det ska vara så även i framtiden.

Ida Edman, Felicia Persson och Moa Sagraeus är tre kompisar och nu även företagare som satsar på doftljus. Perfekt till jul!

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Peyman Vahedi
Rektor Ådalsskolan
0612-69 21 69
peyman.vahedi@kramfors.se

Susanne Königson
Tillväxt- och näringslivschef
0612-803 20
susanne.konigson@
kramfors.se

Sofia Wolfenstein
Projektledare
Ung Företagsamhet Västernorrland
070-830 88 83
sofia.wolfenstein@
ungforetagsamhet.se