en närbild på konstnären som bär ett samiskt halsband

Elme Ämting.

04 mars 2024

Utställning av Elme Ämting - vernissage på lördag

Lördag den 9 mars kl. 12.00 är det vernissage för Elme Ämtings utställning "Aningar" på Kramfors konsthall. Utställningen pågår till och med den 8 april.

Elme Ämting, född 1984 i Umeå och bosatt i Kramfors kommun, har en stor bredd i sitt konstnärskap som omfattar olika tekniker som ljud, installation, performance och numera även skulptur. I sina skulpturer har hon även gestaltat det fula och det deformerade för att bearbeta och berätta om synen på psykisk ohälsa och sjukdom. I samband med att hon fick motta Sparbankstiftelsen Norrlands stipendium berättade Elme att hon är intresserad av mänsklig skörhet, både det obehagliga och det tröstande som kan finnas i kropp och psyke.

I det fula och deformerade finns en särskild sorts skörhet som berör henne och som hon vill bearbeta med känslighet och innerlighet. Hon vill få människor att känna, väcka deras empati och öka förståelsen för hur andra kan må och fungera.

Stor del av inspirationen hämtar hon från Ångermanälven. Hon har också jobbat med ett diktprojekt som har koppling till älven.

Elme har en magister i konstvetenskap och har bland annat studerat ljudkonst på Hola folkhögskola och Konstfack, Stockholm. Hon har ställt ut i Härnösands konsthall, Y-salongen Västernorrlands museum, Nordingrå konstby och i Skellefteå. Hon har haft flera gestaltningsuppdrag bl. a i Härnösands kommun och i Kramfors kommun. Hon har fått motta flera stipendier´ och Göran Dahlbergs stora konststipendium 2021. 2022 fick hon motta Sparbanksstiftelsen Norrlands prestigefyllda konstnärsstipendium. Hon har även fått Art in Residence på Ricklundsgården i Saxnäs.

 

affisch för utställning med motiv från den
Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Ninni Mellander
Tel: 0612-802 52
ninni.mellander@kramfors.se