13 januari 2022

Utställning om sår och spår av nazismen

Svart triangel - sår och spår av nazismen är en utställning av Ulla Rasmussen i Kramfors konsthall 15 januari-17 februari. Vernissage sker på lördag klockan 12.30.

Bakgrunden till utställningen är historien om vad som hände en ung, dansk man under andra världskriget. Det handlar också om hur det påverkade nästa generation och vilka ekon som hörs än idag. Den unge mannen var min far. Som 19-åring skickades han till Tyskland för arbete, ett öde han delade med många andra danskar. 1944 arresteras han i Norge. 1945 kommer han hem från Bergen Belsen. 

En svart triangel var symbolen som de s.k. asociala fick bära i koncentrationslägren. Utställningen trasslar också in sig i svarta trianglar bestående av:

Pappa- mamma- barn

Social-osocial- asocial

Igår-idag-imorgon

Minoritet-majoritet-identitet

Ingen-jag-någon annan

Kort om Ulla Rasmussen:

Ulla utbildade sig till smed i Dalsland. Vintern 1991 gick flyttlasset till Ramvik och arbetet som smed fortsatte tills 2006 då hon började jobba med utbildning inom smide på heltid. Numera äger Ulla Järnaakademien i Kramfors och är dess utbildningsledare. 

Nu har Ulla flyttat söderut igen, till Kalmar för att komma närmare sina barn. Det innebär att hon kommer att sälja Järnakademien till en kollega så att utbildningen blir kvar i Kramfors.

Ulla kommer ursprungligen från Bollmora utanför Stockholm och är född 1965.

Med utgångspunkt från Ullas fars erfarenheter under andra världskriget och hennes egna barndomsminnen försöker hon belysa frågor om identitet, samhörighet, minoritet, skuld, skam, hat, kärlek och hur svårt det är att vara en bra människa i utställningen Svart Triangel.

Vernissage 15 januari kl 12.30.

Föredrag om arbetet hålls:

Lördag 15 januari klockan 12.00

Onsdag 19 januari klockan 17.00

Måndag 7 februari klockan 15.00

OBS! Kramfors konsthall följer bibliotekets öppettider och Folkhälsomyndighetens restriktioner och rekommendationer.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Ninni Mellander
Tel: 0612-802 52
ninni.mellander@kramfors.se