25 augusti 2022

Kockeliten filmar på Skuleberget

Röken från elden svävar ut över inspelningsplatsen. Kockarna hackar, skär, steker, knådar deg, hämtar fler råvaror och köksredskap, rynkar pannan, pratar, skrattar om vartannat. Kamerateamet rör sig snabbt mellan köken, zoomar in en matdetalj och närbild på kockarna. Skuleberget med sin vidunderliga vy utgör den perfekta kulissen.

Vad som händer och sker? Jo, denna vecka har Skuleberget finbesök av SVT och ett gäng vilda kockar, känd från TV, vilka heter Erik Videgård, Zeina Mousada, Filip Poon, Leila Lindholm, Lisa Lemke, Erik Brännström och Ulrika Brydling, (som är reservkock, redo att rycka in om det skulle behövas).

Programledare är Niklas Ekstedt, känd kock och programledare, som bland annat driver Ekstedt i Stockholm, som dessutom förärats en Michelinstjärna.

Programmet heter just ”Vilda Kockar” och kommer att sändas i 6 avsnitt på SVT någon gång under våren 2023.

Tre lag tävlar mot varandra och i juryn sitter tre personer, däribland programledaren Niklas.

Varför namnet Vilda kockar?

Kockarna använder årstidens grönsaker, lokala råvaror och djur från skog och natur, så långt det är möjligt. Och maten lagas över öppen eld.

Thomas Eidefors, råvaruansvarig under inspelningen, böjer sig ner och fyller på mera kol vid en grill, som står en bit bort från själva inspelningsköket. Det måste finnas redo för kockköket när så behövs.

– Att kockarna lagar mat över öppen eld ger en extra twist och är även en utmaning för dem, till skillnad mot att vara inne i ett restaurangkök, säger Thomas Eidefors.

Annars jobbar Thomas bland annat tillsammans med Niklas Edstedt, på Ekstedt, där maten precis som här på inspelningen på Skuleberget, lagas över öppen eld.

Tävlingskockar blir ju också hungriga och lunchen till kockarna görs av Simon, som till vardags är kock på Friluftsbyn.

– Lite nervöst var det nog i början, även om jag vet att just de här kockarna säkert har väldigt mycket förståelse för ifall något skulle bli lite fel. Men det har funkat bra, säger Simon.

Skuleberget – en plats i världsklass

Programmet har planerats länge, möjliga inspelningsplatser har besökts, men till slut stod valet vid Skuleberget.

Roger Nydahl projektledare vid SVT berättar:

– Hösten 2021 började vi kika på olika inspelningsplatser. Valet föll tillslut på Skuleberget. Här fanns allt vi behövde, som tillgänglighet till vatten, ström, wc med mera. Och det är verkligen en plats i världsklass, det kände vi i teamet, säger Roger.

Det är mycket som ska fungera när en inspelningsplats ska byggas.

– Vi har fått kanonbra hjälp från lokala företag, föreningar, däribland Docksta Bordtennisklubb och Kramfors kommun. Vi jobbade hårt i tre dagar, sedan var det dags för provinspelning i måndags, berättar Roger.

Kramfors kommun är såklart glada och stolta över att TV-teamet valde just Skuleberget för sin inspelning.

– Och vi kan bara hålla med om att platsen håller världsklass och dessutom är ett unikt och spännande världsarv att besöka, säger Patrik Asplund, Kultur och fritidschef.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Charlotte Karlsson

Frågor kring nyheten?

Patrik Asplund
Kultur- och fritidschef
Tel: 0612-800 00

patrik.asplund@kramfors.se