Bilden visar Kramfors Resecentrum med ett tåg på perrongen och en buss i bakgrunden.

Arbetsmarknad och kommunikationer

Antalet sysselsatta i kommunen uppgår till cirka 9 000. De största arbetsgivarna är Kramfors kommun och Region Västernorrland. Bland de privata arbetsgivarna räknas Mondi Dynäs, Folksam och SCA Timber till de största.

Ytterligare stora arbetsplatser är Nordhydraulic, Elpress, AQ Group och Folke Bernadotte Akademin. Besöksnäringen bidrar allt mer till näringslivsstrukturen i området och har stor potential att växa ytterligare. Destination Höga Kusten, där Kramfors kommun ingår tillsammans med de tre andra kommunerna i Ångermanland, är ett av Sveriges hetaste besöksmål.

En annan viktig sektor är de gröna näringarna. Nära 75 procent av Kramfors kommuns yta används till jord och skogsbruk. Var femte person som arbetar i kommunen är sysselsatt i produktion av livsmedel och skogsprodukter.

Kramfors kommun med sina drygt 18 000 invånare ligger nästan mitt i Sverige och är strategiskt belägen i Norrland. Inom en radie av tio mil når du 250 000 människor och inom tjugo mil ca 500 000. Kommunen samarbetar inom många områden med grannkommunerna Härnösand, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Det finns goda kommunikationsmöjligheter i Kramfors kommun. Inom kommunen finns flygplatsen Höga Kusten Airport med dagliga förbindelser till och från Stockholm/Arlanda. Flygplatsen finns intill tågstationen i Västeraspby.

Tågtrafiken går via Ådalsbanan och Botniabanan och möjliggör korta restider till exempelvis Härnösand och Örnsköldsvik. De båda större städerna Sundsvall och Umeå ligger också inom bekvämt pendlingsavstånd. Kramfors Resecentrum, med både tågstation, busshållplatser och pendlarparkering, ligger bara ett par minuters promenadväg från torget i Kramfors centrum.

E4 går genom kommunen, bland annat över Högakustenbron, och milen genom Kramfors kommun hör till de vackraste i hela landet.

För industrin gäller även sjöfart och därför finns ett flertal hamnar i kommunen.

Uppdaterad: Sidansvarig: Marcus Grönlund

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Andreas Telhammer
Tel: 0612-800 80
andreas.telhammer@
kramfors.se