Utsiktsplatser

Kramfors kommun och Höga Kusten är fylld av inspirerande vyer och fantastiska utsiktsplatser. Här berättar vi om ett antal av dem. Varmt välkommen att utforska både våra tips och alla andra fina utflyktsmål.

Utsiktsberg att nå med bil eller promenad

Utsikt Höga Kusten (Lill-Gälingsberget, Gallsäter)

Upplev det handikappvänliga berget Lill-Gälingen i Yttered/Gallsäter. Ta bilen och njut av utsikten över stora delar av världsarvet Höga Kusten. Bra bilväg 2,3 kilometer till toppen av berget. Även fin promenadväg, 2300 meter, till toppen. Det finns en rastplats med vindskydd och sittplatser samt ett torrdass.

Läs mer:

hogakusten.com Länk till annan webbplats.

Utsikt Höga Kustens webbplats Länk till annan webbplats.

Utsiktsberg att promenera till

Borgberget, Bollstabruk

Cirka två kilometer väster om Bollstabruk ligger en av Sveriges tre nordligaste fornborgar på Borgberget i Stensätter. Borgen är den i särklass bäst bevarade från denna tidsperiod, folkvandringstid 400-800 e.Kr.
Berget stupar brant på tre sidor. Endast den åt sydost vettande bergssidan kan bestigas till fots. Där har uppförts en kallmur med en öppning, där en stig kommer från skogsområdet nedanför berget.

Läs mer:

Bollstabruks webbplats Länk till annan webbplats.

Fäberget, Ullånger

Fäberget ligger i byn Skoved mellan Ullånger och Docksta på en avstickare från Höga Kusten-leden. Vandringen är relativt kort, men utsikten magisk. Från klipporna ser man Ullångersfjärden breda ut sig nedanför och ut mot öppna havet.Parkera bilen vid Kustladan/Docksta Vandrarhem & Camping och gå under E4.

Läs mer:

hogakusten.com Länk till annan webbplats.

Getsvedjeberget, Docksta

Inte långt från E4 och Skuleskogens nationalpark hittar man Getsvedjeberget. Från Veåsand och Skulebergets havscamping finns en markerad led upp till toppen och överhänget som kallas "Predikstolen". Här har du fantastisk utsikt över Norrfjärden och kan, om du törs, sitta och dingla med benen över kanten. Leden är skyltad från Skulebergets havscamping och är kort men bitvis brant.

Läs mer:

hogakusten.com Länk till annan webbplats.

Högklinten, Nordingrå

Högklinten är ett av Nordingrås högsta berg, 282 m över havet. Från toppen har du åt alla väderstreck en fin utsikt över kusten, havet eller inåt land över Nordingrå med angränsande socknar. På Högklinten, som är ett naturreservat, finns ett bronsåldersröse. Här ligger också ett världens högst belägna klapperstensfält. I isens spår visar här stora ytor av rundslipade stenar att den högsta kustlinjen en gång låg cirka 260 m över nuvande havsnivå.

För att ta dig upp på Högklinten kan du åka bil från Grunna, Mjällomsviken, där en skogsbilväg leder fram till branternas början.

Läs mer:

hogakusten.com Länk till annan webbplats.

Rödklitten, Nordingrå

Utsikten från bergets södra sida, över Mädansviken och Gaviksfjärden, är magnifik. Rödklitten är intressant på flera sätt. Lämningarna efter den kallmurade stenvall som finns vid det minst branta partiet på den övre delen av berget, är klassad som en fornborg från yngre stenåldern. De övriga bergssidorna utgjorde ett naturligt försvar i ett då omgivande hav.

Den basiska bergarten gabbro gynnar frodig artrikedom. Topografin och bergartens vittringsprodukter ger en intressant flora i den åldrande blandskogen. Vid Rödklitten i Mädan ansluter Världsarvsleden till Högakustenleden. Nära parkeringen vid informationstavlorna finns även ett av Mädans två minimuseer.

Läs mer:

hogakusten.com Länk till annan webbplats.

Världsarvsledens webbplats Länk till annan webbplats.

Själandsklinten, Nordingrå

Själandsklinten sticker upp ur ett skogsklätt bergsmassiv och utsikten är storslagen. 1946 byggde traktens ungdomar en raststuga på klinten. Idag är det Själandsklintens förening som sköter om stuga, grillplatser, rastbord och dass.

Uppe på klinten finns stigar till flera utsiktsplatser. Tidigt på våren blommar purpurbräckan, som förutom i fjällen, endast är känd på Själandklinten och Ringkallen i Nordingrå. Själandsklinten kombineras gärna med ett besök på Gårdsbutiken. Världsarvsleden löper längs berget.

Läs mer:

hogakusten.com Länk till annan webbplats.

Världsarvsledens webbplats Länk till annan webbplats.

Skuleberget, Docksta, (nås även med linbana sommartid)

Skuleberget är ett måste för den som besöker Höga Kusten! Det mytomspunna berget gör ingen besviken oavsett om man är sugen på vackra vyer, hisnande äventyr eller kunskap om världsarvet. 29 juni 2021 invigdes den nya linbanan som tar dig hela vägen upp till bergets topp. (Vintertid är liften stängd). Man når toppen både från Höga Kusten Stigen och vandringsleden förbi grottan.

Passa också på att ta en fika i toppstugan eller lär dig allt om Nordingrågranitens röda färg på naturum. Att utmana sig på någon av Via Ferratas leder är också en höjdare.

Läs mer:

hogakusten.com Länk till annan webbplats.

Stortorget, Nordingrå

Stortorget är en del av Gåsnäsberget, som ligger norr om Häggvik. Stigen till Stortorget nås från Mannamine.

Så sent som på mitten av 1800-talet var insjön Vågsfjärden en del av havet. Från utsiktsplatsen Stortorget syns landhöjningens fenomen med avsnörda havsvikar tydligt. Om 500 år kommer en ny sjö ha bildats när det smala sundet har grundats upp. Häggvik var med sin skyddande hamn länge traktens handelscentrum.

Läs mer:

hogakusten.com Länk till annan webbplats.

Världsarvsledens webbplats Länk till annan webbplats.

Svedjeberget, Bollstabruk

Från Svedjeberget i Bollstabruk har man en härlig utsikt över Ångermanälven. Panoramat visar till exempel Ytterlännäs kyrka, långt där borta anas Mondi Dynäs (Väjafabriken). På toppen av berget finns en stuga och grillplats.

Tueggen, Sprängsviken

Tueggen Ramvik

Tueggenstugorna ligger på Tueggenberget på gränsen mellan Härnösand och Kramfors. Den kan nås från Sabäcken som ligger mellan Ramvik och Sprängsviken längs riksväg 90. Den kan även nås från Bölen i Ramsjö och från Myre i Lunde.

Från Sabäcken upp till stugan är det fyra kilometer. Man kan köra bil efter en skumpig väg 2,6 kilometer till en vändplan. Sedan får man gå 1,4 kilometer för att nå toppen. En vidunderlig utsikt öppnar sig då. Rakt österut ser man havsviken och Högakustenbron. Norrut ser man Kramfors ända upp mot Nylandsbron.

På berget finns två stugor. Den första uppfördes på 50-talet. Den "nya" invigdes 1979 och kommer från Hemsön. Stugan skänktes av det militära till Friluftsfrämjandet. Inne i storstugan finns en öppenspis och i det lilla köket finns en kamin. Utanför stugan finns en grillplats där man kan njuta av både matsäck och den fantastiska utsikten.

Läs mer:

hogakusten.com Länk till annan webbplats.

Valkallen, Noraström

Valkallen är en utsiktsplats längs Höga Kustenleden, 240 meter över havet, med utsikt över Ångermanälvens mynning , Högakustenbron, Hemsön och naturreservatet Storön.

Det finns två stigar upp på berget, en på varje sida av berget. Båda stigarna ansluter till Höga Kustenleden, man kan gå upp på ena sidan och fortsätta vandringen längs Höga Kustenleden på den andra. De besvärligaste bitarna efter västra stigen är försedda med trappor och rep att hålla sig i. Här finns en raststuga som är utrustad med vedkamin, möjlighet till övernattning och utedass.

Uppdaterad: Sidansvarig: Linnea Nilsson

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se