Vandringsleder

Vandringslederna i Kramfors kommun ger dig många upplevelser och tar dig på upptäcksfärd till nya platser.

Vandringstipset

Vandringtipset 1 juni - 1 september ­– upptäck våra vackra omgivningar
Tillsammans med orienteringsklubben OK Branten har vi tagit fram Vandringstipset 2024.
Här får du tips på 10 utvalda platser att besöka under sommaren. Kartor är framtagna så att man lätt ska hitta utflyktsmålen. På varje plats finns en kod att samla.

Om du besöker minst tre platser och samlar tre koder så kan du vara med i utlottningen av fina priser. Svaren lämnas på kommunens kundtjänst Kom in på Torggatan 2 i Kramfors eller skickas till linnea.nilsson@kramfors.se senast 10 september.

Kartorna för i år 2024 hittar du genom att trycka på bilden. De finns också att hämta på Kom in i Kramfors.

Tryck på bilden så får du upp kartorna för 2024

Digitala kartor till promenadstigar

Region Västernorrland har i samarbete med Länsstyrelsen tagit fram digitala kartor över promenadstigar i Västernorrlands län. Promenadstigarna delas in i tre kategorier utifrån svårighetsgrad.

En promenad i naturen har bevisats ha god återhämtande effekt och motverkar stress och mental ohälsa.

Svårighetsgrader på promenadstigarna:

- Grön: möjlig att gå med rullator och barnvagn
- Blå: lätt men inte möjligt med rullator
- Röd: mer utmanande rundor med ojämn terräng och/eller branta backar.

Forksning visar att naturen har en läkande kraft. När du är fysiskt aktiv stärker du ditt immunförsvar och mår bättre i kropp och själ.

Kartorna för Kramfors kommun hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Högakustenleden

Högakustenleden är Sveriges vackraste vandringsled och sträcker sig 128 km genom världsarvet Höga Kusten. Leden är uppdelad i 13 etapper, man kan välja att vandra hela sträckan eller någon av etapperna.

Etappavdelningen är gjord för att du lätt ska kunna planera din vandring då varje etapp har minst en övernattningsmöjlighet under tak. Etapperna är även gjorda så att du kan ta dig till respektive etapps start och avsluta med bil. Det går dock inte att parkera vid alla platser.

På Högakustenledens hemsida kan du läsa mer om de olika etapperna och vandringen.

Läs mer:

Höga Kustenleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Världsarvsleden

Världsarvsleden löper tio mil genom Nordingrå socken. Leden är uppdelad på 14 etapper, varje etapp går mellan två informationstavlor.

På världsarvsledens hemsida kan man ta del av information och se kartor över varje etapp.

Läs mer:
Världsarvsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skuleskogens nationalpark

Vandra genom urskog och upplev den mäktiga Slåttdalsskrevan, som är ett resultat av hundratals miljoner år av geologiska processer. Den är cirka 200 meter lång, 40 meter djup och 6 meter bred.

Läs mer
Skuleskogens nationalpark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kyrkstigen–Vildmarksleden

Startar vid Ullångers kyrka och följer den gamla kyrkstigen genom Saloms by upp mot Kallsta fäbodar och vidare med Almsjönäs där vildmarksleden tar vid.

Läs mer
Vildmarksleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Omneleden

Omneleden består av tre olika sträckningar

Led Omne utgår från Omnebadet och går via Omne by upp till Omnebergets topp och ner genom Omnebergets naturreservat tillbaka till badet. Vyn från Omneberget är magnifik med utsikt över skärgården och dramatisk med det branta stupet ner mot Omnesjön. Ledens längd sex kilometer.

Led Ön tar dig upp de två bergen Krikberget och Brattberget. Här upplever du vackra vyer. Ledens längd är sex kilometer.

Led Salberg tar dig upp på två lokala berg med utsikt över Omne, Omneberget och Mjälloms Högklinten. Ledens längd 3,5 kilometer.

Läs mer
Omneleden- Vandra i Nordingrå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bönhamnsleden

Havsstigen är en slinga på cirka 1,5 km i yttersta kustbandet söder om Bönhamn. Den startar vid servicehuset "Kajen" i gästhamnen, följ blåa prickar.

Demonstrationsvägen, Ådalen 31

Den 14 maj 1931 skrevs svensk historia i Lunde. Tusentals fredliga demonstranter tågade från Frånö till Lunde i protest mot lönesänkningar och strejkbryteri. Väl i Lunde möttes demonstranterna av beväpnad militär. Fem personer dog för militärens kulor. Händelserna fick långtgående konsekvenser och lade grunden till både lagändringar och det vi kallar den svenska modellen. Sommartid finns information och utställningar i såväl Frånö som Lunde Folkets hus. I Lunde finns även den berömda skulpturen av Lenny Clarhäll.

Demonstrationsvägen från Frånö Folkets hus till Lunde Folkets hus är ett vandringstips. Vägen är ca fem kilometer lång och ringlar sig fram genom bostadsområden, längs järnväg och åkermark.

Erik Daniels led

I Norabygden finns en intressant led för den som är intresserad av kojbyggen och fängslande människoöden. Leden binder samman 21 kojor, numera kojruiner, som byggdes av enslingen Erik Daniels på 1800-talet. Erik Daniels föddes 1825 i Salteå och levde hela sitt liv i Norabygden, som en fattig man men fri själ. Han dog 1891, och efterlämnade då mängder av kojor i traktens skogar. Leden består av fyra etapper och kan gås i vilken riktning som helt. Det går även bra att besöka enstaka kojor. Kojan i Nordvik ska vara en av de mest välbevarade kojorna.

Läs mer:
Erik Daniels led Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hälsans stig

Hälsans stig är ursprungligen ett irländskt initiativ som idag finns spritt över hela världen. I Sverige är det Hjärt- och lungsjukas Riksförbund som ansvarar för konceptet.

Stigen har en sträckning på fyra kilometer längs Kramforsån via bostadsområdet Uttern/ Vesslan mot Flogsta och genom centrum. Stigen kan användas av såväl frisksportare och vardagsmotionärer som dagisgrupper och pensionärer. Vid varje kilometer sitter skyltar som visar hur långt du gått.

Läs mer
Hälsans stig Öppnas i nytt fönster.

Ådalsleden

Vandra från älv till hav längs denna vandringsled som går från Boteå Kyrka upp till Gålsjöbruk via Undromshöjden ned till Kyrkviken. Där ansluter den till Vildmarksleden som tar dig ut till kusten och Ullånger.

Läs mer
Ådalsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kyrkvikens naturstig

Runt Kyrkviken i centrala Kramfors finns en omtyckt naturstig. Längs stigen finns skyltar som bland annat berättar om det dramatiska järnvägsraset 1959 och om områdets industriella historia.

Styrnäs kyrkstig

Mellan byarna Styrnäs och Myckelby går en 2,4 km lång medeltida kyrkstig. Vandringen kan påbörjas från vardera hållet, men de finaste vyerna över berg, älv och dal får man om vandringen tar sin början i Myckelby, där det också finns en parkeringsplats vid sidan av vägen där stigen börjar. Karta kan hämtas på församlingshemmet i Styrnäs.

Hälsans stig i Kramfors

Uppdaterad: Sidansvarig: Linnea Nilsson

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se