- Startsida
- / Se & göra
- / Visit Kramfors
- / Besöksmål
- / Kultur

Mannaminne
Kulturarv, konst och museer
Kulturyttringar av olika slag har långa anor i Kramfors kommun. Den storslagna naturen har inspirerat många konstnärer och musiker under årens lopp, och gör så än idag. Här finns även en mångfald av spännande historier och kulturmiljöer. Tips om ställen att besöka finns samlade här.
Klicka + för att läsa om varje besöksmål, fäll igen informationen genom att trycka –
Hembygdsgårdarna är vårt gemensamma minne och ger oss en unik tillgång till vårt rika kulturarv. Byggnader, föremål, platser och berättelser lever vidare till kommande generationer om de bevaras och berättelserna levandegörs.
I Kramfors kommun finns flera aktiva föreningar med vackra gårdar och miljöer att besöka. Här får du några tips!

Gudmundrå hembygdsgård
Bjärtrå hembygdsgård Länk till annan webbplats.
Hembygdsgård i byn Nässom, Bjärtrå. Årlig konstvecka på logen, sommarcafé, olika evenemang.
Gudmundrå hembygdsgård Länk till annan webbplats.
Hembygdsgård strax utanför Kramfors stad med verksamhet året runt. Har bland annat ett dragspelsmuseum och en unik skivsamling, Sten Bergvall-samlingen, med flera tusen dragspelsinspelningar.
Hamnmagasinet Länk till annan webbplats.
Hamnmagasinet ligger vid Ångermanälven i Nyland och sköts av föreningen Hamnmagasinets vänner. Byggnaden minner om tiden då sjöfarten var stor i Nyland och längs älven. Här anordnas bland annat musikkvällar.

Hamnmagasinet i Nyland. Foto: WSP
Nora hembygdsgård Länk till annan webbplats.
Hembygdsgård i Noraström. Föreningen anordnar vandringar till natursköna och historiskt intressanta platser, samt andra typer av evenemang.
Nordingrå hembygdsgård Länk till annan webbplats.
Hembygdsgården ligger på en höjd i centrum av Nordingråvallen, med utsikt mot kyrkan och Vågsfjärden. Den viktigaste byggnaden är en timrad parstuga, vackert grå av ålder. Också invändigt är huset välbevarat och uppvisar olika traditionella sätt att bemåla väggar och dörrar. Möbler och bruksföremål visas i genuin miljö.
På hembygdsgården finns också en liten bagarstuga, en linskäkta från Sörle, en smedja, en långloge från Vallto och en storhässja.
Hembygdsgården är öppen för visning sommartid, med servering.

Nordingrå hembygdsgård
Skogs hembygdsgård Länk till annan webbplats.
Hembygdsgård i närheten av vackra Storsjön. Har bland annat bagarstuga till uthyrning och aktiviteter.
Styrnäs hembygdsgård Länk till annan webbplats.
Hembygdsgård i byn Myckelby. I Myckelby gamla skola finns utställningar. Föreningen ordnar sommarcafé och andra arrangemang samt har en vävstuga. Från Myckelby går en upprustad kyrkstig till Styrnäsgården.
Torsåkers hembygdsgård Länk till annan webbplats.
Hämragården, en trivsam gammal mangårdsbyggnad, är hembygdsgård i Torsåker. Föreningen arrangerar årligen flera aktiviteter såsom brasaftnar, musikunderhållning, surströmmingsfest, bygdespel, höstmarknad, Hembygdgårdens dag, friluftsgudstjänst med mera. Ett museum finns att besöka på övervåningen.
Ullångers hembygdsgård Länk till annan webbplats.
Hembygdsgården, som ligger i Skidsta by, sköts av Ullångers hembygdsförening. De ansvarar även för Mäjasjöns fäbodar och Finnpörtet, som är Ullångers äldsta byggnad. I hembygdsgården finns bland annat Wilhelm Pettersson-Bergers piano och andra minnessaker.
Ytterlännäs hembygdsgård Länk till annan webbplats.
Hembygdsgård med museum i byn Forsed, drygt en mil från Bollstabruk. Hembygdsföreningen ordnar aktiviteter och evenemang på hembygdsgården men även i Bollstabruk.
Höga Kusten är känt för sina många konstnärer, och Nordingrå i synnerhet har länge varit ett nav för konst- och kulturutövare. Under somrarna öppnar många av dem upp sina ateljéer för allmänheten. Håll utkik längs vägarna!
Missa inte allkonstverket Mannaminne med dess permanenta och tillfälliga utställningar. I byn Vännersta finns Nordingrå Konstnärsverkstad och Nordingrå konstby, med butik, ekologiskt café och flera utställningslokaler.
Kramfors konsthall
Mitt i Kramfors centrum, i anslutning till biblioteket, ligger Kramfors konsthall. Här visas samtidskonst och konsthantverk från yrkesverksamma konstnärer. Nästan varje månad finns en ny utställning att uppleva. Utbudet spänner från internationellt till nationellt och lokalt verksamma konstnärer och konsthantverkare. Ett par gånger per år anordnas elevutställningar av vårt estetiskta gymnasieprogram och av Träakademin, en eftergymnasial utbildning i möbel- och byggnadshantverk.
Läs mer:

Årliga konstrundor
Nordingrå konstrunda
Nordingrå konstrunda arrangeras av Nordingrås konstnärer och gallerier varje år under pingsten sedan 2008. Konstrundan knyter an till en stark konsttradition som funnits i bygden sedan 1930-talet.
I konstrundan deltar både fast boende och fritidsboende yrkesverksamma konstnärer, konsthandlare och amatörer. Konst visas över hela Nordingrå, i konstnärernas ateljéer, i gallerier och i tillfälliga visningslokaler.
Läs mer:
Nordingrå konstrunda Länk till annan webbplats.
Konstrundan älv och kust
Under Kristi himmelsfärdshelgen anordnas Konstrundan älv och kust. Den samlar framförallt konstnärer längs Ångermanälven.
Gallerier och ateljéer
Under sommarmånaderna finns alla möjligheter att botanisera bland en mångfald ateljéer och gallerier, framförallt i konstnärsklustret Nordingrå. Flera av konstnärerna och galleristerna har även öppet andra delar av året.
Vänligen följ länkarna för öppettider och kontaktuppgifter.
Ateljé Barsta Länk till annan webbplats.
Konstutställning i Barsta, Nordingrå.
Ateljé Orsta Länk till annan webbplats.
Konstutställning i Orsta, Nordingrå.
Ateljé Sigbritt Mann Länk till annan webbplats.
Silversmedja, sommarbutik och kursgård i Salsåker, Nordingrå.
Ateljéutställning Birgitta Nenzén Länk till annan webbplats.
Konstutställning och försäljning i Omne, Nordingrå.
Ateljéutställning Dag Wallin Länk till annan webbplats.
Konstutställning och försäljning i Salsåker, Nordingrå.
Ateljéutställning Karin Olsén Öberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Konstutställning i Gärde, Nordingrå.
Ateljéutställning Margareta Petré Länk till annan webbplats.
Konstutställning och försäljning i Bäckland, Nordingrå.
Ateljéutställning Maria Tjärnström Länk till annan webbplats.
Konstutställning och försäljning i Kungsgården.
Ateljéutställning Tomas Skimutis Länk till annan webbplats.
Utställning med konst och hantverk i Ramvik.
Galleri Alder Länk till annan webbplats.
Konst, konsthantverk och hantverk i Skog.
Höga Kusten Konsthantverk Länk till annan webbplats.
Utställning och försäljning av smycken i silver och bergarter från Höga kusten, i Ullånger.
Klockestrand skolhus Länk till annan webbplats.
Konstnärshem och utställningslokal i skola från 1935, vackert belägen vid Ångermanälven.
Kulturfabriken Länk till annan webbplats.
Konst- och konsthantverksutställning, café, museum och loppis i Mjällom.
Mannaminne Länk till annan webbplats.
Allkonstverk och friluftsmuseum med konstutställningar, hantverksbutik, café, hotell, B&B och stuguthyrning i Häggvik, Nordingrå.
Millenium Art Gallery Länk till annan webbplats.
Konstutställning i Åsäng, Nordingrå.
Nordingrå Konstby Länk till annan webbplats.
Hantverksbutik, konstutställningar, café och B&B i Vännersta, Nordingrå.
Solbacka gård Länk till annan webbplats.
Konstutställning, butik med hantverk, museum i Getberget, Ullånger.
Hos oss finns en mångfald av kulturhistoriskt värdefulla byggnader, områden och miljöer. Här presenteras ett urval historiska besöksmål som är både intressanta och enkla att uppleva. Något för dig som gillar kultur, arkitektur och historia?

Babelsberg
Babelsberg
Byggnadsminne, Kramfors. Tidigare ordenshus för nykterhetsrörelsen, byggt 1898-1903 på en höjd i centrala staden. Här arrangeras konserter, teaterföreställningar och andra evenemang året om.
Barsta kapell Länk till annan webbplats.
Byggnadsminne, Nordingrå. Fiskekapell från 1600-talet där det under somrarna anordnas musikkvällar, gudstjänster, bröllop och dop. I Barsta finns bland annat turbåtar till Högbonden, camping, båthamn, café och restaurang samt vandringsleder.

Barsta kapell - vykort
Bollstabruk Länk till annan webbplats.
Riksintresse, Bollstabruk. En väl bevarad bruksmiljö med bland annat en masugn från mitten av 1700-talet. Nedanför ligger SCA:s stora sågverk. En industrimiljö med obruten kontinuitet under 250 år. Under sommaren arrangeras guidningar. I Bollstabruk finns restaurang, café och butik.
Borgberget Länk till annan webbplats.
På Borgberget, ca 2 kilometer väster om Bollstabruk, ligger en av Sveriges tre nordligaste fornborgar. Fornborgen, även kallad Stensättersborgen efter den närmaste byn, har den högsta och mest välbevarade muren av de 17 kända norrländska fornborgarna. Borgberget nås via en stig som börjar vid en skogsväg som går mot norr från byn Stensätter. Från krönet har man utsikt över Ångermanälvens mynningsområde.

Rester från fornborgen på Borgberget. Foto: Mikael Lindmark
Bönhamn Länk till annan webbplats.
Riksintresse, Nordingrå. Välbevarat fiskeläge och en plats som haft stor betydelse för traktens ekonomi. Här finns bland annat café och turbåtar till Högbonden, samt ett konstverk över landhöjningen.

Bönhamn
Högbondens fyrplats Länk till annan webbplats.
Statligt byggnadsminne, Nordingrå. Sveriges näst högst belägna fyrplats. Den gamla fyrvaktarbostaden är idag vandrarhem. Trädgårdscafé, bastu, museum och vandringsleder finns i anslutning.

Högbondens fyr och fyrvaktarbostad
Mariebergs sågverkssamhälle Länk till annan webbplats.
Kulturreservat, Bjärtrå. Området hade den största koncentrationen av sågverk i Ångermanland. Här finns bland annat välbevarade bostads- och ekonomibyggnader, som speglar människornas levnadsvillkor i sågverksamhället. På området finns ett året runt-öppet vandrarhem.
Nora-Rossvik, Nora socken
Riksintresse. En av de rikaste järnålderbygderna i kommunen med många bevarade rösen och gravhögar i ett öppet jordbrukslandskap som kan avnjutas längs de mindre vägarna. Parkeringsplatser finns i Torrom vid kyrkan och affären.
Nordingrå kyrkoruin Länk till annan webbplats.
Nordingrå gamla kyrka uppfördes troligtvis runt år 1200 i romansk stil med smalare kor. Kyrkan byggdes om under medeltiden till en stor salkyrka. Ruinen grävdes ut på 30-talet och är mycket sevärd. Intressant är de sju bevarade gravhällarna och kyrkans olika utbyggnadsfaser genom århundradena. Det sevärda altarskåpet från 1500-talet är flyttat till den nya kyrkan.
Norum, Dals socken
Riksintresse. Vackra välbevarade bymiljöer i ett rikt jordbrukslandskap i närheten av Bålberget. Gårdarna från 1800-talet, med sina ekonomibyggnader, är väl bevarade och kan bäst ses från vägarna i området genom att långsamt färdas med bil, cykla eller promenera.
Norrfällsviken Länk till annan webbplats.
Riksintresse, Nordingrå. Välbesökt fiskeläge med anor från 1600-talet. I området finns även fornlämningsmiljöer som tydligt kan kopplas till landhöjningen i Höga kusten. I pittoreska Norrfällsviken hittar du bland annat restauranger, camping, golfbana, badplatser, båthamn och museum.
Rödklitten Länk till annan webbplats.
På berget Rödklitten i Nordingrå finns lämningar efter den kallmurade stenvall som anses härröra från yngre järnålder, 400-1050 efter Kristus, även klassad som fornborg. Världsarvsleden passerar Rödklittens fornborg. Du kan ta dig dit antingen via en brant stig från informationsplatsen i Mädan eller från en mer lättvandrad stig från Sund, Häggvik. Utsikten från bergets södra sida, över Mädansviken och Gaviksfjärden, är magnifik.

Fornborgen på Rödklitten
Sandslån Länk till annan webbplats.
På vattensågarnas tid, redan på 1700-talets början, hade Ångermanälven börjat utnyttjas för flottning av timmer från skogsområden längre upp i älvdalen ned till bland annat till Lo vattensåg. När det enorma timmerskiljet anlades vid Sandslåön i början av 1870-talet växte älvflottningen snabbt i omfattning. Ett tag fanns världens största timmerskilje på Sandslån. Läs mer under Det unika.
För att arbetarna skulle ha någonstans att bo byggdes ett antal arbetarkaserner och ett marketenteri (matsal). 1982 upphörde flottningen på Ångermanälven och därmed avslutades även sorteringen av timmer på Sandslån.
Ådalens Industrimuseum, beläget i Kejsarkasernen, berättar bland annat om flottningen och sorteringen. Guidade turer erbjuds av museet. På ön finns också café, restaurang, camping, vandrarhem och båthamn.

Arbetare vid Sandslåns timmerskilje
Sandöbron
Statligt byggnadsminne, Lunde. Den vackra, välkända bron togs i bruk 1943. Bygget av bron var dock dramatiskt. När bron började byggas, 1939, kollapsade valvstommen ner i Ångermanälven. 18 arbetare dog i en av landets svåraste arbetsplatsolyckor.

Sandöbron, ett statligt byggnadsminne
Styresholm Länk till annan webbplats.
Styresholm är Sveriges nordligaste fogdeborg, en historisk befästningsanläggning vid Ångermanälven cirka 300-400 meter öster om Hola folkhögskola i Torsåkers socken. Den byggdes av Vitaliebröderna i slutet av 1300-talet.
Ångermanland var på medeltiden indelat i skeppslag och lydde, liksom övriga Norrland, under Upplands lagman. Styresholm ingick i riksstyrelsen.
Styresholm var inte en traditionell riddarborg av sten med torn och tinnar, utan ett fort uppfört i trä och skyddat av jordvallar och vallgravar. Under medeltiden låg Styresholm på en ö mitt i älven, om då kalllades Styrån. Platsen för Styresholm låg vid den tiden rätt nära kustbandet. Numera ligger Styresholm flera mil från öppna havet, på grund av landhöjningen. Styresholm miste sin administrativa betydelse på 1400-talet och övergavs.
Styrnäs kyrkstig
Mellan byarna Styrnäs och Myckelby går en 2,4 km lång medeltida kyrkstig. Vandringen kan påbörjas från vardera hållet, men de finaste vyerna över berg, älv och dal får man om vandringen tar sin början i Myckelby, där det också finns en parkeringsplats vid sidan av vägen där stigen börjar. Karta kan hämtas på församlingshemmet i Styrnäs.
Svanö Länk till annan webbplats.
Riksintresse. Bevarade miljöer från sågverks- och massaindustrin med byggnader från slutet av 1800-talet och framåt. Folkets Hus är ett nav mitt på ön och utgångsplats för besökande som vill vandra längs stigar och vägar med historiska fotografier som berättar om tidigare liv och verksamheter. Ön har en trevlig båthamn och badplats.
Värns – Sund – Fanön, Vibyggerå socken
Riksintresse. Ett stort område med många fornlämningar från bronsåldern med gravrösen som har en unik formvariation. Landhöjningen syns tydligt i landskapet och utsikten över havet från några av platserna med spår från bronsåldern ger svar på varför våra förfäder bosatte sig just här. Terrängen är mycket krävande och parkering finns utanför en vägbom.
Wästerlunds konditori Länk till annan webbplats.
Byggnadsminne, Lunde. Unikt konditori med anor och utseende från 1940-talet som ligger precis invid Sandöbrons fäste. Ett veteranbilsmuseum finns nära intill, liksom monumentet över Ådalen -31.

Wästerlunds konditori
Ytterlännäs gamla kyrka Länk till annan webbplats.
Riksintresse, Bollstabruk. Mycket välbevarad medeltidskyrka med vackra målningar och skulpturer. Kyrkan är vägkyrka under sommaren, med dagliga guidningar, kaffestuga och hembakat fika. Den omgivande Ytterlännäsbygden är ett öppet och välbevarat odlingslandskap med närhet till Ångermanälven.
Ådalen 31
Den 14 maj 1931 skrevs svensk historia i Lunde. Tusentals fredliga demonstranter tågade från Frånö till Lunde i protest mot lönesänkningar och strejkbryteri. Väl i Lunde möttes demonstranterna av beväpnad militär. Fem personer dog för militärens kulor. Händelserna fick långtgående konsekvenser och lade grunden till både lagändringar och det vi kallar den svenska modellen.
Sommartid finns information och utställningar i såväl Frånö som Lunde Folkets hus. I Lunde finns även den berömda skulpturen av Lenny Clarhäll.
Demonstrationsvägen från Frånö Folkets hus till Lunde Folkets hus är ett vandringstips. Vägen är ca fem kilometer lång och ringlar sig fram genom bostadsområden, längs järnväg och åkermark.
I spåren av vår händelserika och dramatiska historia har det vuxit fram museer och besöksmål som berättar om spännande platser och avgörande händelser. Här har människor bott sedan inlandsisens tillbakagång. Våra museer håller framförallt öppet under sommarmånaderna, men vissa går att uppleva året runt.

Häxmuséet. Fotograf: Mikael Engman.
Bomanska museet och Norabutiken
Gillar du retro? I det Bomanska museet presenteras svenskt 1900-tal, upplevt av en lanthandlarfamilj i Östanö, Höga Kusten. Museet samsas med Norabutiken, som säljer olika läckerheter i form av bland annat vilt och högrostat Högakustenkaffe. Hantverk, SPA-produkter, loppis och servering erbjuds också besökarna.
Läs mer:
Bomanska museet och Norabutiken Länk till annan webbplats.
Fiskemuseet Vålen
I pittoreska Norrfällsviken, ett fiskeläge med anor från 1600-talet, finns passande nog ett museum som redogör för fiskets historia i området. Här redogörs för tiden från gävlefiskarnas färder i ”Nörlanden” till våra dagar. Tonvikten ligger på strömmings-, örings-, lax- samt torskfiske. Museet är uppkallat efter vålen, som märkte ut redskapen på fiskeplatsen.
Förutom redskap och verktyg från fiskarnas vardag och från tider av självhushållning, finns ett fotogalleri med bilder från tidigt 1900-tal, ett porträttgalleri och konstverk. Vålen rymmer även en uppskattad utställning om världsarvet Höga Kusten. Landhöjningen kan beskådas såväl i ord och bild som i verkligheten, på markerade leder till klapperfälten med fornlämningar från bronsåldern.
Häxmuseet, Häxberget och Häxleden
I oktober 1674 var det rättegång på gästgivaregården i Hammar i Torsåkers Pastorat. Församlingsbor från Torsåker, Dal och Ytterlännäs stod anklagade för häxeri. Anklagelserna gällde bortförande av barn till Blåkulla, trolldom och syndigt leverne med djävulen.
Den statliga trolldomskommissionen dömde och totalt avrättades 71 personer på Häxberget. De halshöggs och brändes sedan på bål. Det är Sveriges största dokumenterade massavrättning i fredstid.
På Hola Folkhögskola i Prästmon ligger vårt Häxmuseum. Häxmuseet speglar och belyser de fasansfulla händelser som skedde i världen, i Sverige och i våra bygder. I Prästmon ligger även Torsåkers kyrka, där straffpredikan hölls. Från kyrkan går en 7 km lång vandringsled, Häxleden, som följer de anklagades sista vandring. Häxleden slutar vid avrättningsplatsen, kallad Häxberget eller Bålberget. Det går även utmärkt att köra upp till Bålberget, för en kortare promenad upp till minnesstenen över offren.
Läs mer:
Häxmuseet Länk till annan webbplats.
Kulturfabriken Höga kusten
I en gammal skofabrik i byn Mjällom sprudlar det av aktivitet. Kulturfabriken, som huset numera kallas, huserar såväl loppis som café, konst- och hantverksutställningar samt en välskött museidel. Där återges Mjällomsområdets rika näringslivshistoria, med historien bakom skofabriken, handskfabriken, salteriet, sågverket, jordbruket, bageriet och turismen, samt dagens industrier och idrotten.
Läs mer:
Kulturfabriken Höga kusten Länk till annan webbplats.
Ledinutställningen i Lövvik
Föreningshuset i byn Lövvik har en sommaröppen restaurang där du förutom fika, mat och dryck kan ta del av en utställning om den folkkäre artisten Tomas Ledin. Utställningen bygger på Tomas Ledins släkthistoria i Lövvik.
Läs mer:
Lövviks restaurang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lunde Folkets Hus - fotoutställning om Ådalen 31
Under några veckor varje sommar håller Lunde Folkets Hus öppet med försäljning av fika, ibland även loppis. I lokalerna finns även en fotoutställning över skotten i Ådalen 1931. Utanför Folkets Hus finns mer information om händelserna och Lenny Clarhälls välkända monument.
Läs mer:
Lunde Fokets Hus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Värdshuset på Mannaminne
Mannaminne
Mannaminne är en unik plats, inte bara i Kramfors utan i Sverige. Ofta beskrivs det som ett myllrande allkonstverk, ibland som ett slags levande by full av byggnader och föremål att upptäcka. Som besökare strosar du mellan jordbruksmuseum, konstmuseer, en kinapaviljong, tunnelbane- och spårvagnar, hus från Ungern, Estland och Norge, ett kustmuseum, en stavkyrka, en gigantisk handsnidad jordglob, ett dragspelsmuseum, teknikhus med massor av fordon, ett drakenflygplan, en bogserbåt från Ångermanälven och mycket, mycket annat.
Läs mer:
Mannaminne Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Motormuseet i Höga Kusten
Välkommen till en av Norrlands största samlingar av båt och stationära motorer, tändkulor och utombordare! Mjällom och Mjällomshalvön är känt för sin industri och turism, bland annat surströmming och tunnbröd är välkända ortsprodukter. Fisket var tidigare en betydande näring, med ett tjugotal fiskelag i området. De första motorerna i samlingen kommer från fiskebåtar som verkat i Höga Kustenområdet. Museets verkliga pärlor är äldre lågvarviga motorer med frislagsregulator. Museets äldsta motor är från 1903.
Naturum Höga kusten
Naturum ligger vid foten av vårt mäktiga Skuleberg, där landhöjningen efter inlandsisen har varit som störst i hela världen! Den högsta kustlinjen ligger här på 286 meter över den nuvarande havsytan, strax nedanför Skulebergets topp. Naturums arkitektur är inspirerad av landhöjningen och kontrasten mellan berg och hav, is och sten.
Här visas en spännande och färgsprakande utställning om hur världsarvet Höga kusten har formats av de geologiska processer som har pågått i området sedan den senaste istidens avsmältning. Upptäck utställningen själv eller delta i en rundtur med någon av Naturums kunniga guider.
Läs mer:
Naturum Höga kusten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ådalens Industrimuseum
Vid Sandslån, där Ångermanälven möter havet, fanns en gång världens största timmerskilje. Sorteringen av timmer pågick i drygt hundra år, och runt arbetet på skiljet växte ett helt samhälle upp. Timmerskiljet utgick från en liten men vacker ö, där kulturmiljöerna i stor utsträckning bevarats. Museet är beläget i en av de tegelkaserner där arbetarna bodde. På museet kan du som besökare följa timrets väg från skogarna uppströms Ångermanälven ner till Sandslån och sorteringen. Utställningen skildrar också livet för huggare i skogen, flottningskarlar och arbetarna vid skiljet.
Läs mer:
Ådalens Industrimuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ådalens veteranbilmuseum
Upplev en värld av tjusiga gamla fordon och maskiner! Bröderna Forsmans far, Torbring Forsman, började tidigt att samla på veteranfordon och passionen har gått i arv till sönerna, som driver museet idag.
Museet byggdes 1993 för att visa upp den fantastiska bilsamlingen för allmänheten. Ingen bilentusiast passerar den här platsen utan att göra ett besök. Idag finns cirka 50 bilar, motorcyklar, snöskotrar och maskiner. Även en docksamling på 200 dockor finns att beskåda.
Läs mer:
Ådalens veteranbilmuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00
Besöksadress
Torggatan 2
Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors
Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström