Ådalen 31

Den 14 maj 1931 skrevs svensk historia i Lunde. Tusentals fredliga demonstranter tågade från Frånö till Lunde i protest mot lönesänkningar och strejkbryteri. Väl i Lunde möttes demonstranterna av beväpnad militär. Fem personer dog för militärens kulor. Händelserna fick långtgående konsekvenser och lade grunden till både lagändringar och det vi kallar den svenska modellen.

Demonstrationsvägen från Frånö Folkets hus till Lunde Folkets hus är ett vandringstips. Vägen är ca fem kilometer lång och ringlar sig fram genom bostadsområden, längs järnväg och åkermark. Broschyr med karta over vägen finns under "Relaterade länkar".

Sommartid finns information och utställningar i såväl Frånö som Lunde Folkets hus. I Lunde finns även den berömda skulpturen av Lenny Clarhäll.

Se den unika dokumentärfilmen

"När de stupade Ådalsarbetarna fördes till vila i Ådalens jord (1931)"

Filmen visar när de stupade Ådalsarbetarna fördes till vila i Ådalens jord och var en uppmaning att deltaga i hjälpaktionen för de dödades och sårades anhöriga genom Internationella Röda Hjälpen. Denna stumfilm visas med ny musik av Matti Bye och är 22 minuter lång.

En dokumentärfilm  som för oss direkt tillbaka till händelsen och platsen och som med historiens vingslag visar de människor som blev en ofrivillig del av Sveriges historia och där Ådalen för alltid kom att bli en plats förknippad med ett årtal och en omvälvande politisk händelse  - känd och omtalad världen över. 

Filmen finns att se på filmarkivet.se. Se Relaterade länkar.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in, kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Ninni Mellander
Tel: 0612-802 52
ninni.mellander@kramfors.se