Butiken i Noraström. Foto: Ulf Burman

Butiken i Noraström. Foto: Ulf Burman

29 juni 2018

Noraström satsar på service och naturvård

Under många år har den rådande trenden varit centralisering och urbanisering, färre butiker och generellt minskad service på landsbygden. Det gäller i hela landet, och även internationellt. Men – det finns goda exempel på bygder med stark vilja...

... människor med driv och engagemang. Där de som lever och verkar ser andra lösningar, har idéer och genomför dem.

Ett sådant gott exempel finns i Noraström! Att den lokala macken skulle läggas ned blev en tändande gnista. Byborna gick ihop och satsade 300 000 kronor, bildade en ekonomisk förening och fick in resurser för att kunna starta och driva macken. Elden som tändes brinner fortfarande, där nästa steg var att butiken behövde en rejäl ansiktslyftning. En modern affär som finns som ett servicenav i bygden är resultatet av det starka föreningslivet och många ideella timmar.

Noramacken – paraply och motor

Arbetet fortsätter, Noramacken ekonomisk förening fungerar som ett paraply och en motor samtidigt, här samlas föreningslivet, projekt initieras och drivs så utvecklingen fortsätter med god optimism. Skolan i Torrom som stängdes har åter öppnat, nu för förskolebarn.

Området besöks av många turister och det finns många fina besöksmål och fantastisk natur på nära håll. För att vårda och utveckla detta driver Noramacken nu ett LONA-projekt, med resurser från Naturvårdsverket och Kramfors kommun. Här pågår kartläggning och inventering för att kunna ta ytterligare steg i att göra området än mer attraktivt.

– Det finns gott om möjligheter, vi har helt otroliga människor som ger av sin tid för bygdens skull. Både macken och butiken är symboler för en bygd som andas optimism säger Lennart Ramström, en av eldsjälarna i Nora.

Årets landsbyggare

Nyligen tilldelades Noramacken ekonomiska förening priset som Årets Landsbyggare, i kategorin entreprenöriell förening som delas ut av Leader Höga Kusten. Noramacken lyfts även fram nationellt i Landsbygdsnätverket som ett gott exempel för serviceutveckling. Fler kan hämta inspiration från Noraström!

– Det är verkligen inspirerande att se hur Nora under lång tid har arbetat så framgångsrikt med bygdens utveckling. Och att de fortsätter med naturvårdande insatser nu när grundläggande service finns på plats. Det är tydligt att det är tillsammans vi är starka, säger Andreas Gylling, samhällsplanerare på Kramfors kommun.

Läs mer
Kampen för macken väckte den lokala glöden Länk till annan webbplats. 2018-06-26, Landsbygdsverkets webbplats.

Hållbara besöksmål i Norabygden 2018-03-06

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Christine Borja

Frågor kring nyheten?

Andreas Gylling
Samhällsplanerare
0612-808 18
andreas.gylling@kramfors.se