Framtidens chef är inte en robot

För andra gången genomförs ”Framtida Chefsprogrammet” – en utbildning för utvalda medarbetare i kommunen som inte är chefer ännu men som är nyfikna på uppdraget. Att arbeta som chef är ett förtroendeuppdrag. För att utföra ett bra jobb krävs både kunskaper och insikter samt fallenhet.

– Vi kommer behöva rekrytera nya chefer till kommunen framöver, säger HR-chef Mikael Gidlöf. Utbildningen vi erbjuder ger en unik möjlighet att få pröva sin motivation, förmåga och sina förutsättningar att kanske kunna bli en av kommunens framtida chefer.

Det är med stor förväntan som en ny omgång av programmet har startat upp. Utfallet från programmet som genomfördes 2017 blev nämligen mycket positivt. Av de tio som genomförde utbildningen är fem av dem idag chefer.

Till årets utbildning sökte 31 personer och 12 av dem blev utvalda att delta i programmet.

Upplägg program framtida chefer

Programmets syfte är ett led i att utveckla våra medarbetare och skapa interna karriärvägar samt underlätta kompetensförsörjningen inför vårt framtida behov av chefer. Genom programmet ska man få en inblick i chefsuppdraget, vilka förväntningar och krav kommunens chefer har på sig utifrån riktlinjen för chef och ledarskap.

Programmet som pågår under hela våren 2020 är upplagt i två block, ett utbildningsblock och ett block med chefsskuggning där man går bredvid en annan chef för att få insikt i uppdraget.

Block 1 Utbildning

  • Ny i rollen som chef
  • Att vara chef på Kramfors kommun
  • Kommunens styrmodell och kommunal ekonomi
  • Arbetsgivarrollen

Block 2 Chefsskuggning

  • Chefsskuggning den egna verksamheten
  • Chefsskuggning i annan verksamhet

I kommunens verksamheter kommer det ställas höga krav på framtidens ledare.

– Vi tror att framtidens chefer kan finnas inom organisationen, bland dem som har en bra grund att stå på i form av utbildning, som fått provat olika arbetsuppgifter och som fått möjlighet att växa med dem. Och nej, framtidens chefer i Kramfors kommun kommer inte vara en robot, säger Mikael Gidlöf.

Träffa deltagarna

I en serie publikationer presenterar vi de deltagare som medverkar i Framtida Chefsprogrammet 2020. Välkommen att läsa mer om dem. Länken hittar du under Relaterade länkar.


Uppdaterad: Sidansvarig: Hilma Törnqvist

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

E-post
kommun@kramfors.se

Kontaktpersoner
Birgitta Larsson
HR-strateg
0612-808 06
birgitta.larsson@kramfors.se