25 februari 2019

Imponerande gymnasie­arbete
av första kockeleven

Cecilia Palm på Ådalsskolans restaurang- och livsmedelsprogram gav i torsdags ett strålande prov på vad hon lärt sig under tre gymnasieår. Som första elev tar hon i vår studentexamen som kock.

Fyrarättersmiddagen "Fyra årstider" var sista delen av Cissis gymnasiearbete. Hon har sin praktikplats på Hotell Höga Kusten och det var även där hon serverade sin middag.

Matgästerna var Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan, Anders Westlund, programansvarig, Mats Löfroth och Jon Zetterblad, VD respektive köksmästare på hotellet.

– Cecilias sätt att både visuellt och i val av råvaror representera sina rätter är mycket imponerande, säger handledaren Jon Zetterblad.

Middagen började med rimmad fjällröding i förrätten ”Sommar”. Sedan väntade varmrätten ”Höst” med ryggbiff från älg, följt av predesserten ”Vinter” med bland annat marängflak och slutligen desserten ”Vår” där ängssyreparfait och choklad var något av innehållet. Allt serverades med ett matchande dryckespaket.

Inte bara maten gjorde intryck på middagsgästerna.

– Det var roligt att se hur professionellt hon beskrev rätterna. Imponerade att göra det så bra inför folk, säger Peyman Vahedi.

Att den 18-åriga kramforstjejen under sin gymnasietid hunnit skaffa sig kunskaper för att sätta samman en avancerad fyrarättersmiddag är anmärkningsvärt. Men det har inte varit möjligt utan ansträngning.

– Det här är en utbildning som kräver fullt engagemang, 95 procent räcker inte. Samtidigt har Jon och övriga i personalen varit fantastiska. De har gett Cissi tid, möjlighet att pröva mycket och även tillåtelse att få misslyckas, säger Anders Westlund.

När Cissi gick på Högakustenskolan och skulle välja gymnasieutbildning blev hon vid Ådalsmässan presenterad för det nya Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

– Jag ville gå ett praktiskt program och gillade att detta var en lärlingsutbildning.

För Cissi öppnar sig nu en arbetsmarknad som skriker efter kockar, såväl inom som utanför Sveriges gränser.

– Hon är anställningsbar direkt. Sådana som Cissi sliter folk i, säger Mats Löfroth.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Peyman Vahedi
Rektor
0612-69 21 69
peyman.vahedi@kramfors.se