26 juni 2019

Gymnasieelever marknadsför Kramforsbutiker

Elever på Ådalsskolans hantverksprogram hjälper butiker i Kramfors med deras marknadsföring. I en reklamfilm producerad i undervisningen presenteras butikernas fokusprodukter, reaerbjudanden och annat de vill lyfta.

Slutspurten inför sommarlovet har som vanligt varit intensiv i Studio Kreativ, som är antverkselevernas kombinerade klassrum och salong i Christoffer Gallerian. Här bedrivs en stor del av undervisningen, bland annat lärlingsprogrammets arbete med hår- och klädstyling och make up mot kunder i skarpt läge.

Sju elever i årskurs två har den sista tiden också haft en annorlunda utmaning. I undervisningsavsnittet digital teknik har de fått i uppgift att göra en marknadsföringsfilm för den lokala handeln.

Eleverna har skrivit manus, filmat och redigerat, men även sålt in idén till butiksinnehavarna.

– Alla har varit positiva och vi har berättat att detta inte kostar dem något utan är ett skolprojekt. De behöver inte heller själva vara med i filmen om de inte vill, säger Jasmine Larsson.

Statister i form av kompisar och andra bekanta har engagerats för att skapa precis de olika situationerna i butikerna som efterfrågas.

– Det är viktigt att det är rörelse och händer någonting hela tiden, säger Klara Sjöblom.

Från gallerian medverkar alla tolv butiker, inklusive Studio Kreativ. Dessutom finns ytterligare tre butiker från stadskärnan med i filmen.

– Meningen är att filmen inte bara ska visa det som händer i gallerian utan också staden som en helhet, säger Emma Backlund, programansvarig för hantverksprogrammet.

Viktigt har varit att noga ta hänsyn till alla önskemål för att i koncentrerad form presentera just vad varje enskild butik vill visa fram. En inte helt enkel uppgift då målet varit att göra en cirka fem minuter lång film.


– Erfarenheterna av kundkontakterna är värdefulla då man lär sig att leverera precis vad som kunden efterfrågar, säger Emma Backlund.

Reklamfilmen ska visas i Salong Kreativs lokal, på andra bildskärmar i gallerian samt eventuellt på ytterligare några platser i Kramfors.

Amanda Lundgren, Jasmine Larsson, Klara Sjöblom och Ella Nepomuceno planerar scenerna till reklamfilmen. Övriga i projektet är Oline Larsson, Eloise Ågren och Nathalie Edström Gradin.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Peyman Vahedi
Rektor Ådalsskolan
peyman.vahedi@
kramfors.se