Malin Holmgren kommer att återge denna stol sin skönhet.

08 april 2021

Inspirationsvecka för möbeltapetserarna

En möbeltapetserares vardag kräver tekniskt kunnande samt öga för färg och form. Även om mycket av Yrkeshögskolan Höga Kustens undervisning sker digitalt, träffas man också på plats. Förra veckan hade man besök av gästläraren Helena Almqvist Graff.

– Vi har ofta gästföreläsare via Zoom, men vissa praktiska moment behöver göras på plats. Då är vi noga med att ha ett upplägg där det är möjligt att hålla avstånd och följa andra rekommendationer för att undvika spridning av covid-19, säger utbildningsledaren Anja Westerlund.

Utbildningen till möbeltapetserare är den senaste i kvartetten som formar Träakademien. Nio elever från hela Sverige lär sig traditionellt och modernt stoppningsarbete, beklädnadstekniker, maskinsömnad och mycket mer.

Emelie Andersson i full färd med att sy.

Himmelska sängar
Just nu arbetar eleverna med ett projekt som kallas ”himmelska sängar” initierat av utbildningens nestor Lars Sjöberg. Uppdraget är då att renovera och klä om en säng från 1700-talet.

– Förutom att hitta inspiration i böcker och dokument bjöd vi in Helena Almqvist Graf, som är en tidigare elev från tiden då utbildningen anordnades av Mitthögskolan, berättar Anja Westerlund.

Under ledning av Almqvist Graff gick eleverna igenom hur sängen är konstruerad, vilket tyg som använts, hur färgsättningen kan se ut och så vidare.

– Det var ett inspirerande arbete, som våra elever nu fortsätter på egen hand. Det ska bli spännande och intressant att se slutresultatet.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Anja Westerlund
Utbildningsledare
Yrkeshögskolan Höga Kusten
0612-808 30
anja.westerlund@kramfors.se