Jonas Berglund, Carola Viksten och Linus Danér

20 september 2022

Kramforslärare inspirerar till internationella utbyten – talar på Bokmässan i Göteborg

Genom åren har ett antal av Kramfors kommuns skolor deltagit i internationella samarbetsprojekt genom EU:s program Erasmus+. I slutet av veckan åker Carola Viksten, Jonas Berglund och Linus Danér till bokmässan i Göteborg för att berätta om sina erfarenheter och inspirera andra att starta utbyten.

– Vi representerar tre olika skolor i kommunen, men det känns väldigt roligt att göra detta tillsammans, berättar Jonas Berglund, som har sin arbetsplats på Kramforsskolan, och får medhåll av Linus Danér, som jobbar inom anpassad grundskola (tidigare grundsärskola).

Carola Viksten, speciallärare på Gudmundråskolan, tillägger att det dessutom är mycket hedrande att Universitets- och Högskolerådet valt ut Kramfors som gott exempel.

– Vi och Karlskrona kommun kommer att hålla egna programpunkter. Sedan vill jag också tillfoga att Kramforsskolans tidigare rektor Anders Digné kompletterar vår grupp.


Bokmässan arrangerar mängder av föreläsningar och debatter under olika temaområden, eller spår som de också benämns. Kramforskvartettens medverkan finns under Skolledarspåret.

På fredag 23 september klockan 15.30-16.15 talar de kring temat ”Hur kan internationella samarbeten bli en del av det systematiska kvalitetsarbetet?”

– Vi har haft ett förmöte med moderatorn och berört olika tänkbara frågeställningar. Däremot har vi ingen aning om hur många åhörare som kommer, så det känns spännande, säger Linus Danér.

Internationella utbyten ger mervärde och arbetsglädje
Carola Viksten är lite av en ”ringräv” i sammanhanget då hon varit engagerad i olika internationella utbyten sedan 2011 och även är skolambassadör för EU.

– Internationella utbyten ger mervärde och arbetsglädje, både för kollegor och elever. Att lära av andra och även dela med sig av egna erfarenheter breddar inte bara kunskapen, det ökar motivationen, säger hon.

– Det bästa är när kontakterna finns kvar även när projektet är avslutat. Det har jag många exempel på.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Carola Viksten
Gudmundråskolan
carola.viksten@kramfors.se

Jonas Berglund
Kramforsskolan
jonas.berglund@kramfors.se

Linus Danér
Anpassad grundskola Kramfors
linus.daner@kramfors.se