Parkeringstillstånd

Om du som förare har ett varaktigt funktionshinder och har svårt att förflytta dig kortare sträckor till och från din bil, kan du ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

Ansöker du som passagerare kan du bara bli beviljad ett parkeringstillstånd om särskilda skäl finns.

Ett parkeringstillstånd ger rätt att parkera på parkeringsplats reserverad för rörelsehindrad men inte mer än den tid som finns angiven på platsen.

Parkeringstillståndet är personligt och får endast används när innehavaren själv färdas i fordonet.

Ett parkeringstillstånd gäller till högst fem år.

Tillståndet gäller i hela landet, även i de flesta europeiska länderna.

Så här ansöker du

Du ansöker med hjälp av en e-tjänst eller med blankett.

Vid ansökan ska ett läkarintyg som styrker behovet bifogas. Även ett foto och namnunderskrift ska bifogas ansökan.

När en komplett ansökan har lämnats in kommer ditt ärende att handläggas av kommunens handläggare. Korten skickas iväg för tryck. Handläggningstiden är ca 4 veckor.

Om du inte är nöjd med kommunens beslut, kan du överklaga beslutet hos länsstyrelsen.

Vad krävs för att få ett parkeringstillstånd?

För att beviljas ett parkeringstillstånd ska du på grund av ett funktionshinder ha stora svårigheter att förflytta dig på egen hand.

Det finns två olika typer av parkeringstillstånd, ett för förare och ett för passagerare.

Parkeringstillstånd som förare

Din funktionsnedsättning gör att du har stora svårigheter att förflytta dig på egen hand. Din funktionsnedsättning ska vara bestående minst i 6 månader eller längre. Ansöker du om det här tillståndet är det bara du själv som får köra fordonet.

Parkeringstillstånd som passagerare

Din funktionsnedsättning gör att du har stora svårigheter att förflytta dig på egen hand. Din funktionsnedsättning ska vara bestående minst i 6 månader eller längre.

Du ska ha ett tillsynsbehov som gör att du inte kan lämnas ensam när ni kommit fram. Det är alltså inte möjligt för dig att vänta ensam vid målet medan föraren parkerar fordonet.

För mer information om vilka regler som gäller hittar du på Transportstyrelsen webbplats: Transportstyrelsens webbplats. Länk till annan webbplats.

 

Förlängning av tillstånd

Ditt parkeringstillstånd förnyas inte automatiskt. Du behöver lämna in en ny ansökan. Ansökan om förlängning av tillståndet bör göras minst 4 veckor innan tillståndet blir ogiltigt.

 

Förlorat tillstånd

Stöld eller förlust av ett parkeringstillstånd ska polisanmälas. En bekräftelse på anmälan ska lämnas in innan nytt kort kan utfärdas.

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade är stöldbegärliga. Tillståndet bör inte förvaras i ett fordon utom då tillståndet används för parkering. Upphittat tillstånd ska lämnas till polisen eller till den myndighet som utfärdat tillståndet.

 

Hämta och lämna passagerare utan parkeringstillstånd

Det finns i trafikförordningen (11 kap. 9§ punkten 7) ett allmänt undantag som innebär att man vid transport av sjuka eller rörelsehindrade får stanna och parkera ett fordon trots förbud att parkera enligt de lokala trafikföreskrifterna. Detta gäller endast om omständigheterna kräver det och om särskild försiktighet iakttas. I många fall kommer man då mycket närmare målpunkten och kan stanna för att hjälpa sin passagerare ur bilen innan föraren sedan parkerar fordonet på en vanlig parkeringsplats.

 

Uppdaterad: Sidansvarig: Marcus Grönlund

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Sanna Torsbrink
Tel: 0612-800 48
sanna.torsbrink@kramfors.se