22 januari 2021

Förskolan i Docksta har flyttat
in i sina nya lokaler

Nu är vi igång! Utbyggnaden av Docksta friskola, där den kommunala förskolan huserar, är invigd och vi har flyttat in. Den positiva lösningen på lokalbristen är ett bevis på hur bra det blir när olika samhällsaktörer samverkar med varandra.

När babyboomen slog till i Docksta för några år sedan räckte inte de befintliga förskolelokalerna till. Kön till förskoleplatser var lång och till slut var det risk för att en del familjer skulle behöva vända sig av förskolor på andra orter.

Bildningsförvaltningen dammsög bygden på lämpliga fastigheter att flytta till, men hittade inget som var perfekt.

– Men när vi undersökte byggnaden där vi tidigare haft öppna asylförskolan började tankar spira hos fastighetsägaren Docksta bordtennisklubb, berättar Docksta förskolas rektor Ulf Edlund.

– DBTK äger ju även byggnaden där både vi och Docksta friskola håller till. Helt plötsligt föddes tankar hos bordtennisklubben på en utbyggnad.

Snabbt från planering och beslut till färdigt resultat
Kramfors kommun såg positivt på planerna och ett politiskt beslut togs i bildningsnämnden om att fortsätta hyra av DBTK om de gjorde en utbyggnad.

– Sedan gick det med en väldig fart! Att kunna flytta in i en färdig lokal mindre än ett år efter beslut, det är nog rekord. Det säger en hel del om den entreprenörsanda som råder i Docksta, säger Ulf Edlund och fortsätter:

– Äntligen har vi plats för alla barn och kan även ta emot fler från till exempel Ullånger om det behovet finns.

Ulf Edlund, rektor, och Annica Östman, förskollärare

Två avdelningar fördelade i tre lokaler
Docksta förskola omfattar två avdelningar, men då de två tidigare lokalerna nu kompletterats med en splitter ny yta kan man dela in de 36 barnen i tre grupper.

Medarbetarna är väldigt nöjda med hur byggprocessen har gått till, eftersom de har varit med i planeringen och även skissat på bygget.

Som exempel nämner förskolläraren Annica Östman det låga handfat som nu finns i målarrummet, vilket gör att barnen kan tvätta sig innan de springer vidare till ett annat rum.

– Vi har just flyttat in, så alla möbler är ännu inte på plats. Vi ska byta ut alla befintliga bord till ljuddämpande sådana. Sedan är vi väldigt nöjda med golvvärmen som är indragen. Över huvud taget är vi nöjda med allting, det här blev bra!

Annica Östman är särskilt nöjd över det barnanpassade handfatet.

FAKTA

  • Byggnaden där Docksta friskola och Kramfors kommuns förskola håller till ägs av Docksta bordtennisklubb (DBTK).
  • Docksta friskola drivs av en ekonomisk förening.
  • Friskolan håller till på övervåningen och förskolan på nedervåningen.
  • Utbyggnaden har bekostats av DBTK.
  • Utbyggnaden har gjorts av till mestadels lokala entreprenörer.
  • Bygget startade i maj 2020 och stod klart i december 2020.

Fotnot: På grund av GDPR visar vi inte barn på fotografierna. I verkligheten lekte de och hade roligt överallt i de nya lokalerna.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck