Linus Lind och Erik Bjurström med sin lärare Göran Freed.

Linus Lind och Erik Bjurström med sin lärare Göran Freed.

30 maj 2022

Alla avgångselever på Industritekniska programmet har jobb direkt efter studenten

Erik Bjurström och Linus Lind har dragit vinstlotten! 13 juni, alltså måndag efter studenten, börjar de sin yrkesbana med fast jobb i kommunen. Och de är inte ensamma – alla elever i klass In19 har framtiden säkrad arbetsmässigt.

– Det känns jätteskönt att inte behöva oroa sig för att bli arbetslös. Utbildningen har varit helt rätt för oss, säger Erik Bjurström och Linus Lind.

Totalt sett har de varit sju i klassen som under tre år gått lärlingsutbildningen Industritekniska programmet på Ådalsskolan. Erik har valt inriktningen svetsteknik och Linus produkt och maskinteknik.

Första året fick de en grundutbildning i båda inriktningarna hos AQ Components i Mjällom och Nordhydraulik i Kramfors. År två fick eleverna pröva på att arbeta hos ett antal olika företag.

– Sista året har vi dock varit på ett och samma företag. Jag har trivts bra hos Energi och Bygg i Östby, och är därför väldigt glad över möjligheten att nu få jobba kvar, berättar Erik Bjurström.

Även Linus Lind har erbjudits att låta sin lärlingsanställning som CNC-operatör hos Nordhydraulik övergå i en fast anställning.

– Jag har ju varit där tre dagar i veckan under lång tid och kan jobbet.


Det är inte första gången som en klass på Industritekniska programmet går ut gymnasiet med full pott vad gäller anställning. Sedan lärlingsutbildningen startade 2014 har det inträffat fyra-fem gånger.

– Med all teknisk utveckling som händer just nu kan man konstatera att industrin är en framtidsbransch. Ådalsskolan har ett väldigt bra samarbete med det lokala näringslivet, vilket lägger grunden för en bra utbildning. Samtidigt bidrar vi i skolans värld med kompetensförsörjning till företagen, så det är en win-win-situation, säger läraren Göran Freed.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ann-Louise Nordlöf
Biträdande rektor Ådalsskolan
ann-louise.nordlof@kramfors.se

Göran Freed
Lärare Industritekniska programmet
goran.freed@kramfors.se