Placeholder
13 december 2023

Kramfors en hållbar kommun; matavfallsinsamling påbörjas och ÅVC Höga Kusten öppnar

2024 inleder vi med tre positiva saker som stödjer målet ”Kramfors kommun är en klimatsmart och ekologiskt hållbar kommun." De nya sopkärlen för matavfallsinsamling levereras till hushållen, där vi också möjliggör och förenklar elektronikinsamling, samt att öppningen av ÅVC Höga Kusten närmar sig.

De nya kärlen för matavfallsinsamling levereras

Snart kommer du få börja sortera ut ditt matavfall. Till det behöver du ett nytt sopkärl. Till villor och fritidshus ställs de nya kärlen ut mellan januari - juni. Bor du i flerbostadshus eller driver en verksamhet får du ett nytt kärl under hösten 2024.

kramfors.se/matavfall kommer du kunna se i vilket område vi befinner oss och ungefär se när just du får ditt kärl.

När du fått det nya kärlet gör du så här:

  • Dra undan kärlet från vägen.
  • Öppna locket och plocka ut det startkit som finns inuti, innehållandes påshållare, matavfallspåsar samt information.
  • Förvara kärlet på annan plats fram till dess att du ska börja använda det.

När kan jag börja använda kärlet?

Alla hushåll kommer inte börja samtidigt med att sortera ut matavfall, de första hushållen påbörjar insamlingen 1 mars. Information om när just du kan börja sortera ut ditt matavfall finner du i det informationsbrev som du får i början av januari.

Kvinna med vit blus, stor röd ros som brosch, står bredvid ett svart sopkärl

Karin Högström (V), vice ordförande Produktionsnämnden, vid det nya sopkärlet för matavfallsinsamling.

– Det här är efterlängtat av många! Både insamlingen av matavfall, och öppningen av ÅVC i Höga Kusten. För miljön är det en jättevinst att vi tar hand om vårt avfall på ett vettigt sätt. Vi blir stegvis bättre på både återbruk och återvinning här. Ju enklare det är att vara miljösmart, desto bättre, säger Karin Högström (V), vice ordförande Produktionsnämnden.

Använd vår SMS-tjänst för bästa information

För att du ska få bästa möjliga information om när du ska byta ut ditt kärl uppmanar vi dig att registrera ditt telefonnummer för driftsinformation från kommunen. Då får du ett SMS när det är dags att byta till det nya kärlet. Du registrerar ditt telefonnummer på kramfors.se/matavfall.

Informationsbrev

Vi kommer skicka brev till alla som idag har ett sopkärl med all information du behöver. Om du har registrerat dig för utskick hos Kivra så är det där du kommer få informationen. Utskicket görs i början av januari 2024.

Svart plastlåda med tre röda lock i olika storlekar

Egen box till ditt kärl för elektronikavfall

Tillsammans med tvåfackskärlet levereras en box avsedd för elektronikavfall. Batterier, glödlampor samt småelektronik och sladdar läggs i denna box. Elektronikboxen hämtas inte på några fasta turer utan den töms vid behov.

Ny webbplats för matavfallsinsamlingen

kramfors.se/matavfall finner du all information du behöver rörande matavfallsinsamlingen samt leveransen av de nya sopkärlen. I dagsläget finns webbplatsen tillgänglig på svenska, men kommer inom kort finnas på engelska, finska, arabiska och tyska.

En röd träbyggnad, runt byggnaden är det ett staket, vintertid

Återvinningscentralen Höga Kusten öppnar

Byggnationen av ÅVC Höga Kusten börjar nu bli klar. I februari kommer vi mjukstarta genom att ha öppet 2 halvdagar i veckan, och från och med 2 april är det öppet enligt ordinarie öppettider, vardagar 8-17.

– Nu kommer det ”vara lätt att göra rätt” för ännu fler kommunmedborgare. I och med öppningen av återvinningscentralen gör vi det möjligt för fler som vill bidra till att göra Kramfors till en hållbar kommun. Närheten till en ÅVC ger bra förutsättningar för att sortera sitt avfall på allra bästa sätt, säger Rainor Melander (S), ordförande Produktionsnämnden.

Avfallstrappan visar hur vi ska ta hand om vårt avfall och hur varje steg uppåt i trappan innebär en vinst för miljön. Dess uppbyggnad grundar sig på ett EU-direktiv och är antaget i den svenska miljöbalken.

Bygga, bo & miljö

Uppdaterad: Sidansvarig: Jeanette Rönnberg

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson

Annamaria Berglund
Enhetschef avfall och återvinning
0612-803 44
annamaria.berglund@kramfors.se

Karin Högström (V)
Vice ordförande Produktionsnämnden
Tel: 0612-800 81
karin.hogstrom@kramfors.se

Rainor Melander
Ordförande produktionsnämnden
Tel 070-662 27 65
rainor.melander@kramfors.se