Museer

I spåren av vår händelserika och dramatiska historia har det vuxit fram museer och besöksmål som berättar om spännande platser och avgörande händelser. Här har människor bott sedan inlandsisens tillbakagång. Våra museer håller framförallt öppet under sommarmånaderna, men vissa går att uppleva året runt.

Häxmuséet. Fotograf: Mikael Engman.

Bomanska museet och Norabutiken

Gillar du retro? I det Bomanska museet presenteras svenskt 1900-tal, upplevt av en lanthandlarfamilj i Östanö, Höga Kusten.  Museet samsas med Norabutiken, som säljer olika läckerheter i form av bland annat vilt och högrostat Högakustenkaffe. Hantverk, SPA-produkter, loppis och servering erbjuds också besökarna.

Läs mer:
Bomanska museet och Norabutiken Länk till annan webbplats.

Fiskemuseet Vålen

I pittoreska Norrfällsviken, ett fiskeläge med anor från 1600-talet, finns passande nog ett museum som redogör för fiskets historia i området. Här redogörs för tiden från gävlefiskarnas färder i ”Nörlanden” till våra dagar. Tonvikten ligger på strömmings-, örings-, lax- samt torskfiske. Museet är uppkallat efter vålen, som märkte ut redskapen på fiskeplatsen.

Förutom redskap och verktyg från fiskarnas vardag och från tider av självhushållning, finns ett fotogalleri med bilder från tidigt 1900-tal, ett porträttgalleri och konstverk. Vålen rymmer även en uppskattad utställning om världsarvet Höga Kusten. Landhöjningen kan beskådas såväl i ord och bild som i verkligheten, på markerade leder till klapperfälten med fornlämningar från bronsåldern.

Häxmuseet, Häxberget och Häxleden

I oktober 1674 var det rättegång på gästgivaregården i Hammar i Torsåkers Pastorat. Församlingsbor från Torsåker, Dal och Ytterlännäs stod anklagade för häxeri. Anklagelserna gällde bortförande av barn till Blåkulla, trolldom och syndigt leverne med djävulen.

Den statliga trolldomskommissionen dömde och totalt avrättades 71 personer på Häxberget. De halshöggs och brändes sedan på bål. Det är Sveriges största dokumenterade massavrättning i fredstid.

På Hola Folkhögskola i Prästmon ligger vårt Häxmuseum. Häxmuseet speglar och belyser de fasansfulla händelser som skedde i världen, i Sverige och i våra bygder. I Prästmon ligger även Torsåkers kyrka, där straffpredikan hölls. Från kyrkan går en 7 km lång vandringsled, Häxleden, som följer de anklagades sista vandring. Häxleden slutar vid avrättningsplatsen, kallad Häxberget eller Bålberget. Det går även utmärkt att köra upp till Bålberget, för en kortare promenad upp till minnesstenen över offren.

Läs mer:
Häxmuseet Länk till annan webbplats.

Kulturfabriken Höga kusten

I en gammal skofabrik i byn Mjällom sprudlar det av aktivitet. Kulturfabriken, som huset numera kallas, huserar såväl loppis som café, konst- och hantverksutställningar samt en välskött museidel. Där återges Mjällomsområdets rika näringslivshistoria, med historien bakom skofabriken, handskfabriken, salteriet, sågverket, jordbruket, bageriet och turismen, samt dagens industrier och idrotten.

Läs mer:
Kulturfabriken Höga kusten Länk till annan webbplats.

Ledinutställningen i Lövvik

Föreningshuset i byn Lövvik har en sommaröppen restaurang där du förutom fika, mat och dryck kan ta del av en utställning om den folkkäre artisten Tomas Ledin. Utställningen bygger på Tomas Ledins släkthistoria i Lövvik.

Läs mer:
Lövviks restaurang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lunde Folkets Hus - utställning om Ådalen 31

Under några veckor varje sommar håller Lunde Folkets Hus öppet med försäljning av fika, ibland även loppis. I lokalerna finns även utställningar om skotten i Ådalen 1931. Utanför Folkets Hus finns mer information om händelserna och Lenny Clarhälls välkända monument.

Läs mer:
Lunde Fokets Hus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skylt Värdshuset Mannaminne

Värdshuset på Mannaminne

Mannaminne

Mannaminne är en unik plats, inte bara i Kramfors utan i Sverige. Ofta beskrivs det som ett myllrande allkonstverk, ibland som ett slags levande by full av byggnader och föremål att upptäcka. Som besökare strosar du mellan jordbruksmuseum, konstmuseer, en kinapaviljong, tunnelbane- och spårvagnar, hus från Ungern, Estland och Norge, ett kustmuseum, en stavkyrka, en gigantisk handsnidad jordglob, ett dragspelsmuseum, teknikhus med massor av fordon, ett drakenflygplan, en bogserbåt från Ångermanälven och mycket, mycket annat.

Läs mer:
Mannaminne Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Motormuseet i Höga Kusten

Välkommen till en av Norrlands största samlingar av båt och stationära motorer, tändkulor och utombordare! Mjällom och Mjällomshalvön är känt för sin industri och turism, bland annat surströmming och tunnbröd är välkända ortsprodukter. Fisket var tidigare en betydande näring, med ett tjugotal fiskelag i området. De första motorerna i samlingen kommer från fiskebåtar som verkat i Höga Kustenområdet. Museets verkliga pärlor är äldre lågvarviga motorer med frislagsregulator. Museets äldsta motor är från 1903.

Naturum Höga kusten

Naturum ligger vid foten av vårt mäktiga Skuleberg, där landhöjningen efter inlandsisen har varit som störst i hela världen! Den högsta kustlinjen ligger här på 286 meter över den nuvarande havsytan, strax nedanför Skulebergets topp. Naturums arkitektur är inspirerad av landhöjningen och kontrasten mellan berg och hav, is och sten.

Här visas en spännande och färgsprakande utställning om hur världsarvet Höga kusten har formats av de geologiska processer som har pågått i området sedan den senaste istidens avsmältning. Upptäck utställningen själv eller delta i en rundtur med någon av Naturums kunniga guider.

Läs mer:
Naturum Höga kusten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ådalens Industrimuseum

Vid Sandslån, där Ångermanälven möter havet, fanns en gång världens största timmerskilje. Sorteringen av timmer pågick i drygt hundra år, och runt arbetet på skiljet växte ett helt samhälle upp. Timmerskiljet utgick från en liten men vacker ö, där kulturmiljöerna i stor utsträckning bevarats. Museet är beläget i en av de tegelkaserner där arbetarna bodde. På museet kan du som besökare följa timrets väg från skogarna uppströms Ångermanälven ner till Sandslån och sorteringen. Utställningen skildrar också livet för huggare i skogen, flottningskarlar och arbetarna vid skiljet.

Läs mer:
Ådalens Industrimuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ådalens veteranbilmuseum

Upplev en värld av tjusiga gamla fordon och maskiner! Bröderna Forsmans far, Torbring Forsman, började tidigt att samla på veteranfordon och passionen har gått i arv till sönerna, som driver museet idag.

Museet byggdes 1993 för att visa upp den fantastiska bilsamlingen för allmänheten. Ingen bilentusiast passerar den här platsen utan att göra ett besök. Idag finns cirka 50 bilar, motorcyklar, snöskotrar och maskiner. Även en docksamling på 200 dockor finns att beskåda.

Läs mer:
Ådalens veteranbilmuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se