Specialkost

Information om specialkost och anpassade måltider i skola och förskola

Ansökan via e-tjänst

Du kan ansöka om specialkost, behovsanpassad kost eller övrig kost för ditt barn som går i förskola, grundskola eller gymnasium, eller för dig själv som myndig skolelev.

Länk till e-tjänsten hittar du högst upp på sidan.

För pedagoger inom kommunens verksamheter finns en länk till en intern e-tjänst på kommunens intranät.

När behövs en ansökan

Ansökan ska göras vid behov av:

  • Specialkost av medicinska skäl (vid allergi eller överkänslighet mot födoämnen)
  • Behovsanpassad kost (till exempel vid neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) eller annan medicinsk anledning)
  • Övrig kost (vid behov av till exempel vegetarisk kost eller blod/fläskfri kost)

Specialkost

Erbjuds till barn/elever som av medicinska skäl inte kan äta den mat som serveras, till exempel vid allergi eller överkänslighet. För att ansöka behövs ett intyg från sjukvården eller ett journalutdrag.

I Kostavdelningens kök inom skola och förskola får det inte finnas jordnötter, nötter, mandel eller sesamfrö. Vissa livsmedel innehåller spår av dessa, men serveras inte till matgäster som anmält allergi mot dem. Det är därför viktigt att ansökan om specialkost lämnas in. Kostavdelningen har ingen kännedom om dessa livsmedel i skolans övriga lokaler.

Behovsanpassad kost

En behovsanpassad måltid är avsedd för barn/elever som på grund av olika funktionshinder gör det svårt att äta den vanliga maten, exempelvis vid neuropsykiatriskt funktionshinder (NPF)

I första hand görs en översyn av måltidssituationen och sedan kan det erbjudas antingen separerad mat eller en rullande veckomatsedel. Det är viktigt att notera att den behovsanpassade måltiden inte har ett näringsmässigt säkerställt innehåll.

För att ansöka om behovsanpassad kost bifogas intyg från vården eller en bedömning av elevhälsan som genomförs direkt i e-tjänsten. Se mer information i e-tjänsten.

Övrig kost

Barn/elever som önskar äta vegetarisk mat eller mat utan fläsk och blod behöver göra en ansökan i e-tjänsten men det behövs inget intyg från vården eller elevhälsan.

Övrig information

För att vi ska kunna hantera ansökningar om specialkost och behovsanpassad kost så behöver vi ett intyg. Om barnet/eleven är under utredning erbjuder vi den önskade kosten under den perioden, men för att fortsätta behövs ett intyg.

Eftersom behovet av specialkost, behovsanpassad kost och övrig kost kan förändras behöver ansökan och intyg uppdateras regelbundet. Gör en ny ansökan inför varje nytt stadium (förskoleklass, årskurs 4, årskurs 7 och gymnasiet) och vid förändrade behov, exempelvis om en allergi växter bort. Många allergier växter bort och bör därför följas upp regelbundet så att inte mat utesluts i onödan.

När ansökan godkänts får du återkoppling och den önskade kosten serveras så snart som möjligt.

Måltider som utan anledning inte hämtats ut på 14 dagar kommer att avslutas.

Du som ansöker om specialkost eller behovsanpassad kost ansvarar för att kommunicera med skolans/förskolans pedagoger om aktuell allergi, överkänslighet eller särskilda behov kring måltiden.

Anmäl frånvaro

För att undvika onödigt svinn och extra arbete är det viktigt att du som vårdnadshavare, myndig elev eller pedagog meddelar köket om frånvaro direkt på morgonen. Under relaterade dokument på den här sidan hittar du telefonnummer till skolköken. Får du inget svar i köket, vänligen kontakta kommunens kundtjänst 0612-800 00.

Uppdaterad: Sidansvarig: Anki Frånberg

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kortlänk till denna sida kramfors.se/specialkost