Bild från gymmet på Kusthallen i Nordingrå. En mängd seniorer får instruktioner.
20 oktober 2023

Styrketräning för seniorer med handledning på Kusthallen

För många äldre kan det finnas en osäkerhet att träna på gym. Vad kan man göra, hur gör man, vad är bäst för mig? I Nordingrå är detta snart löst, eftersom 11 seniorer igår fick handledning i olika övningar och nu i sin tur ska agera instruktörer för andra träningssugna äldre på Kusthallen.

Initiativet har sitt ursprung i de medborgardialoger som är gjorda inom ramen för God och nära vård. Invånarna lyfte då vikten av hälsofrämjande och förebyggande åtgärder och önskade ett större utbud av sådana.

Tillsammans med PRO Nordingrå och stiftelsen Kusthallen har Kramfors kommun och Region Västernorrland påbörjat ett samarbete för att öka utbudet och möjliggöra önskemålet.

– Vi är väldigt glada över samarbetet med bland annat Marie Göransson och Bo Lundström från PRO Nordingrå och Tommy Sjölander från Kusthallen, berättar Anna Böhlenius, Kramfors kommuns näravårdsamordnare.

Genomgång av regionens sjukgymnast Maria Bålhammar

Vid gårdagens genomgång gick sjukgymnasten Maria Bålhammar från Nylands hälsocentral genom övningar för rygg, överkropp, underkropp och några balansövningar. Hon instruerade både hur man kan öka och minska svårighetsgraden i olika övningar. Maria kommer även ordna en pärm med övningar som handledarna kan ta del av på gymmet.

Maria Bålhammar har blå tröja. Hon står upp och instruerar Inger Gerdin som ligger ned och tränar benen i en maskin.

Maria Bålhammar ger Inger Gerdin god råd och tips.

– Det var en väldigt rolig och givande genomgång. Några av de blivande handledarna har tidigare själva tränat på gym och gjorde nu lite comeback, säger Anna Böhlenius.

Start vecka 44

Från och med vecka 44 kan intresserade seniorer anmäla sig till handledda, kostnadsfria träningspass på Kusthallen. Dagar och tider som gäller är tisdagar och torsdagar 10-11 och 11-12. Sju personer per pass får plats.

– Förhoppningen är att fler seniorer ska upptäcka styrketräningen och gärna också träffa en ny vän, avslutar Anna Böhlenius.

Man ser ryggen på en kvinna som tränar i en roddmaskin.
Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Anna Böhlenius
Samordnare
God och nära vård Kramfors
0612-803 84

Kontaktbrevlåda:
naravard@kramfors.se